НАЧАЛО » свят

Испания предприема спешни мерки за намаляване на цената на електроенергията

fb
3E news
fb
14-09-2021 12:09:58
fb

Испанският министър-председател Педро Санчес ще обяви днес шоков план за понижаване на цената на електроенергията, която достигна исторически върхове през летните месеци. Вчера един мегаватчас струваше 154,16 евро, което е три пъти повече от миналата година, когато цената бе 46 евро. Целта е до края на годината цената на тока да спадне с 15%, информира БНР.

Притиснат от общественото недоволство и от политическите си противници премиерът Педро Санчес обеща, че в края на годината испанците ще осъзнаят, че са платили същата цена за ток като през 2018-а. Първата стъпка е намаляването на специалния данък върху електроенергията от 5,1% на 0,5 %, който централното правителство е преотстъпило на автономните региони. Според експерти това означава, че приходите ще спаднат с 350 милиона евро годишно и правителството ще трябва да компенсира автономиите за пропуснатите доходи.

Санчес припомни, че кабинетът вече е намалил ДДС от 21% на 10% и е премахнал 7%-ния данък върху генерирането за всички потребители с договорна мощност до 10 киловата (kW), при условие че средната месечна цена на пазара на едро на електроенергия е над 45 евро за мегаватчас (MWh).

Спирането на този данък вече беше приложено през 2018 г. в продължение на шест месеца и се очаква сега отново да се удължи до края на декември.

Следващите стъпки от шоковия план за намаляване на цената на тока са структурни реформи за насърчаване на по-чиста и по-евтина енергия и мерки за защита на най-уязвимите потребители.

В Испания се предвиждат и допълнителни мерки за развитието на енергийния пазар. Правителството проучва реформиране на т.нар. процент на цените за малките потребители (т.нар. Precio voluntario para el pequeño consumidor), така че той да не е нестабилен. Обмисля се и създаване на Национален фонд за устойчивост на електроенергийната система (FNSSE), който има за цел да избегне увеличаването на цената на електроенергията.

Търсят се и варианти за търговия между големите електроенергийни компании и търговците на дребно, както и с промишлените потребители. При това има вариант за сключване на дългосрочни договори.

Освен това испанското правителство в момента спешно разработва проектозакон за намаляване на доходите на най-старите електроцентрали, които не излъчват СО2 с намерение да понижи цените на пазара на електроенергия. Това означава на практика, че те също ще бъдат натоварени с плащане на СО2. Това обаче, че най-сериозно ще бъдат засегнати АЕЦ. Последната мярка според някои се смята за контрапродуктивна и може да доведе до предсрочното им затваряне.

Педро Санчес
Испания
мерки
електроенергия
цена
намаляване
По статията работи:

3E news