НАЧАЛО » свят

Иран ще може да експортира през 2021 г. петрол, заобикаляйки Ормузкия пролив

fb
3E news
fb
15-08-2019 08:27:00
fb

Строителството на петролопровод, който ще даде възможност на Иран да транспортира до 1 млн. барела петрол на ден от територията от източната част на Персийския залив пряко до пристанище в Омнския залив, заобикаляйки Ормузкия пролив ще бъде завършено през 2021 г., съобщава информационна агенция Tansim, позовавайки се на председателя на Petroleum Engineering and Development Co Турадж Дехгани, пише Прайм.

 

По думите му, дължината на петролопровода ще е 1000 километра, ще преминава по сушата и ще свързва петролния терминал Гуре, разположен в близост до провинция Бушер в източната част на Персийския залив, на пристанището Джаск в южната част на Иран. Стойността на проекта се оценява на 2 млрд. долара.

 

„Възможността за експорт на първата партида суров ирански петрол на изток от Ормузкия пролив ще се появи в края на 1399 г. (до края на март 2021 г.)“, цитира агенцията Дехгани.

Напоследък ситуацията в Ормузкия пролив се изостри заради нападението на танкери. Затова актуалността на проекта за петролопровода Гуре – Джаск , който ще даде възможност на Иран да осигури експорт на свой петрол заобикаляйки Ормузкия пролив при сегашната ситуация се засилва.

 

 

 

По статията работи:

Маринела Арабаджиева