НАЧАЛО » свят

ЕС смята да въведе нови данъци в енергетиката

fb
3E news
fb
16-09-2019 11:14:00
fb

Европейският съюз проучва възможността за въвеждане на нови данъци, стимулиращи прехода към нисковъглеродна енергетика, независимо от рисковете от социални протести, аналогични на движението на „жълтите жилетки“. Това е съобщил заместник-председателя на Европейската комисия по въпросите, свързани с еврото и социалния диалог Валдис Домбромскис по време на неофициална среща на министрите на икономиката и финансите на ЕС в Хелзинки, съобщава ТАСС.

„Смятаме да проведем дискусия, за да обсъдим какво може да се направи за въвеждане на допълнителни данъци в сектора на енергетиката с цел финансиране на подкрепата на прехода към нисковъглеродна икономика за борба с измененията в климата“, - смята той. „Съществуват различни опции, включително и разширяване на нашата система за търговия с квотите за въглеродни емисии или въвеждане на преки данъци за въглищната енергетика. Днес срещата е неформална, затова не трябва да се очакват официални  решения, но ние смятаме да определим най-перспективната посока, при която ще е лесно постигането на консенсус“, цитира агенцията думите на еврокомисаря.

В отговор на въпрос дали не се увеличава опасността от протести на обществеността в ЕС във връзка с въвеждането на подобни данъци, аналогични на този, с който бяха въведени  допълнителни такси върху бензина и дизела в полза на околната среда във Франция, което породи и движението на „жълтите жилетки“, Домбровскис каза: „Приемаме сериозно социалните проблеми, затова в рамките на работата на новата Европейска комисия (под ръководството на Урсула фон дер Лайен, която започва работа на 1 ноември) предлагаме да се създаде Фонд за справедлив преход към нисковъглеродна енергетика. В отделните региони, в отделните сектори на промишлеността съществуват рискове за спад при енергийния преход, затова сме длъжни да подпомогнем на тези хора и на тези предприятия да се преструктурират“, смята още Домбровскис.

За съжаление по тази тема няма коментар от българските власти, нито пък съобщение за това дали и кой е взел участие в тази неформална среща, която както се оказва е изключително важна за българския енергиен сектор, а и какво е изразеното официално становище на страната ни.Европейската комисия в началото на годината представи концепция за преход на Европейския съюз към икономика с нулеви въглеродни емисии през 2050 г., но досега няма конкретни изчисления как на практика да стане това. Към настоящия момент алтернативните технологии за производство на енергия не са в състояние да издържат в свободна конкуренция с традиционните ТЕЦ-ове и атомни мощности. Алтернативните системи се нуждаят от непрекъснати дотации.

По статията работи:

Маринела Арабаджиева