НАЧАЛО » свят

Еко организация сподели препоръките си за декарбонизация на Западните Балкани

Няма бъдеще за въглищните централи, категорични за от CAN Europe

fb
3E news
fb
07-07-2021 05:03:18
fb
Източник: pxfuel.com

За да стимулира европейските усилия в борбата с изменението на климата екоорганизацията Climate Action Network (CAN) Europe публикува набор от препоръки и дискусионен документ, за да помогне на страните от Западните Балкани да определят ясен и амбициозен път за намаляване на емисиите си от парникови газове. Насоките имат за цел да информират за процеса на определяне на целите за 2030 г. в Енергийната общност.

Очаква се през есента Европейската комисия да представи анализ на целите за 2030 г. и той ще бъде обсъден на Съвета на министрите на Енергийната общност през ноември, припомня Balkan Green Energy News.

„Регионалните лидери трябва да изпълнят обещанията си, дадени в рамките на Софийската декларация, чиято цел е постигане на климатичен неутралитет до 2050 г. В противен случай екологичните, социалните и финансовите предизвикателства скоро ще станат още по-тежки за региона “, предупреди организацията.

Според вестника регионът трябва да намали значително емисиите, с амбициозни политически рамки и планове за действие за всяка държава, ако иска да постигне целта си за неутралност на климата до 2050 г. Като страни, подписали Парижкото споразумение и Софийската декларация, страните от региона също дадоха ясни политически обещания да допринесат за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий.

CAN Europe публикува още един амбициозен и един по-малко амбициозен план за намаляване на емисиите, а проучването показва, че страните от Западните Балкани вече не могат да си спестят тези правила и трябва да се съобразяват с новите зелени европейски правила. Емисиите от енергийния сектор в региона представляват средно 74% от всички емисии на парникови газове на Западните Балканите. Основният емитент си остава остарелия и неефективен флот на въглищни централи.

Няма бъдеще за въглищните ТЕЦ

Докато Сърбия и Босна и Херцеговина все още планират нови въглищни централи, други три страни от Западните Балкани не изпълняват плановете си за изграждане на нови мощности за производство на въглища, а именно проект в Косово за 500 MW, ТЕЦ Плевлия 2 в Черна гора (254 MW ) и Осломей в Северна Македония (129,5 MW), съобщиха от организацията. Тенденцията трябва да продължи, осигурявайки информиран, приобщаващ и участващ процес на всички засегнати общности, добави той.

„Поставянето на целите за 2030 г. ще бъде водещ фактор в бъдещия енергиен преход в Западните Балкани. По този начин е жизненоважно да се възползваме от този момент и да определим пътя към необходимата амбиция, за да можем да постигнем климатична неутралност до 2050 г. в Западните Балкани, да спазим обещанията от Парижкото споразумение и най-важното е да осигурим чисто и здраво бъдеще за всички“, заяви Виктор Беришай от CAN Europe.

Западни Балкани
декарбонизация
съвети
CAN Europe
По статията работи:

Георги Велев