НАЧАЛО » свят

Европейски сайтове за онлайн търсене на работа са подготвили жалба до ЕК срещу Google

fb
3E news
fb
13-08-2019 03:22:00
fb

Над двадесет европейски сайта за търсене на работа онлайн са подготвили до Европейската комисия жалба срещу компанията Google, обвинявайки я в злоупотреба на пазарно положение в полза на нейният отдел за онлайн търсене на работа, съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на писмо на сайтовете, подготвено за изплащане но ЕК.

В писмото до еврокомисаря по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер 23 европейски сайта твърдят, че са загубили дял на пазара откакто Google  е пуснал в Европа услугата си за търсене на работа  Google for Jobs. „Пускайки своята онлайн услуга за подбор на персонал в Германия през месец май 2019 г., както и в други страни от ЕС (Испания, Франция и Великобритания), Google for Jobs.веднага стана очевиден лидер на пазара“, се казва в писмото.

Компаниите твърдят, че Google действа като нещо повече от служба за онлайн подбор на персонал. „Google също така предлага пряко услугите си за подбор и по този начин изпълнява типичните функции за предоставяне на работа. При това Google се опитва да заобиколи и подмени другите портали. Фактически зад гърба ни отделите за продажба на Google вече активно и пряко се обръщат към нашите клиенти и работят с набиращите персонал като с ключови клиенти“, отбелязват компаниите. Те смятат, че ЕК трябва да обсъди въпросът за приемане на временни мерки, предписващи на Google прекратяване на антиконкурентната дейност, докато надзорният орган разследва този въпрос.

На молбата на агенцията да коментират писмото от Google са казали, че са направили изменения, за да имат обратна връзка от Европа.

През месец март EК наложи глоба на Google от 1,49 млрд. евро за нарушаване на антимонополните правила на ЕС, в частност за злоупотреба с доминиращо положение на пазара на реклама при търсачките. Това е третата глоба от ЕК.

  

 

По статията работи:

Маринела Арабаджиева