Еврокомисар: ЕК включва в схемата за търговия с емисии сградите и автомобилния транспорт

Енергетика / Свят
Георги Велев
1471
article picture alt description

Предстоящият за приемане през юни пакет от закони в областта на енергетиката и климата на Европейската комисия ще „предложи разширяване на схемата за търговия с емисии върху сектори като строителството и автомобилния транспорт“, заяви през седмицата еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсън, цитирана от Euractiv. Включването както на автомобилния транспорт, така и на сградите в схемата на ЕС за търговия за емисии парникови газове бе наложена още от встъпването в длъжност на новата Комисия през декември 2019 г. Досега обаче официалната линия беше, че служителите проучват плюсовете и минусите на предложението, като резултатите от тази оценка трябва да бъдат представени официално през юни.

В основното си обръщение към дебат за чистите технологии, организиран от Американската търговска камара в Брюксел, Симсън изглежда потвърди, че Комисията наистина ще предложи да разшири СТЕ, за да се включат сградите и транспорта. Юнският пакет на ЕС „ще включва преразглеждане на законодателството за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници в съответствие с новите амбиции“ за 2030 г., каза Симсън. „Той също така ще предвижда мерки в подкрепа на устойчивата мобилност и ще предложи разширяване на схемата за търговия с емисии върху сектори като строителството и автомобилния транспорт“, каза тя в подготвено изявление, добавяйки, че предложението „ще бъде допълнено от преглед на данъчното облагане на електроенергията и механизъм за приспособяване на границата с въглеродните емисии “за справяне с риска, който компаниите преместват в чужбина.

Говорейки по-късно следобед на годишната конференция на търговската асоциация Еврогаз, изпълнителният заместник-председател на Комисията по Европейската зелена сделка Франс Тимерманс изглежда си противоречи на Симсън, казвайки: „Ще разширим ли схемата за търговия в транспорта и сградите? Все още се анализира. "

Имаше опасения относно разширяването на СТЕ, за да обхване сградите и автомобилния транспорт. Тимерманс заяви публично, че лично е против включването на автомобилния транспорт в схемата за търговия, защото рискува да повиши цените на горивата и да удари непропорционално бедните. Мнозина посочиха, че емисиите вече са обхванати от по-целенасочени схеми, като нормите за емисии при автомобилите например.

Страхът е, че нарастващите цени на горивата ще доведат до протести като тези на жълтите жилетки във Франция. По същия начин има опасения, че включването на сгради в СТЕ би увеличило цените за наематели и собственици на жилища, които може да не успеят да обновят имотите си, за да намалят разходите си.

По-рано този месец високопоставен служител на Комисията посочи, че това ще бъде направено чрез определяне на цената на въглерода върху горивата, използвани за отопление на сгради.

Проучване на Agora Energiewende разглежда как работи схемата за емисии, работеща с регламента за споделяне на усилията (ESR), и как може да обхване сгради и автомобилен транспорт. От организацията предложиха четири възможности:

- Разширяване на обхвата на СТЕ на ЕС до емисии от сгради и горива за автомобилен транспорт, започвайки през 2025 г.

- Създаване на отделна схема за емисии за топлинната енергия на сградите и за и за горива за автомобилния транспорт, започвайки през 2025 година.

- Увеличете СТЕ или въведете самостоятелна схема за тътговия, като същевременно се намали обхвата на ESR.

- Коригиране на целите на ESR в съответствие с новата 55-процента цел на ЕС за климата за 2030 г., с възможност за включване в СТЕ по-късно.

„Всяка опция има своите предимства и недостатъци, някои от които трябва да бъдат разгледани в придружаващите политики“, каза д-р Патрик Грайчен, изпълнителен директор в Agora Energiewende.

„Въпреки това, за да може рамката да има екологична цялост и да осигури постигане на целите, държавите-членки ще трябва ясно да определят кой е отговорен за намаляването на емисиите и кой ще бъде отговорен, ако целите не бъдат изпълнени“, каза той.

Говорител на ЕК обясни пред Euractiv: „В момента работим за увеличаване на амбицията на ЕС за климата до 2030 г. и планираме съответно да преразгледаме СТЕ. Както беше обявено в Европейския зелен договор, ние ще предложим през 2021 г. да разшири ETS за морския сектор и да намали безплатните квоти, разпределени на авиокомпаниите”.

„Ние също така разглеждаме възможността за включване на емисиите от сгради в СТЕ и обмисляме прилагането на схемите за емисии в автомобилния транспорт, като допълнение към съществуващите и бъдещите стандарти за ефективност на емисиите на CO2 за превозни средства“, добавиха те.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща