НАЧАЛО » свят

В Сърбия завърши изграждането на първия сектор от 403-километровия участък на "Турски поток"

fb
3E news
fb
14-08-2019 03:19:00
fb

В Сърбия завърши изграждането на първия сектор от 403-километровия участък на газопровода „Турски поток“, съобщава руската информационна агенция EA Daily, позовавайки се на медии от Воеводина. .Уточнява се, че става въпрос за отсечка от българската граница до гр. Чуприя. В момента вторият от четирите участъка от Чуприя до Дунав е в процес на строителство. Плановете са отсечката от газопровода да бъде завършена до края на годината,

По-рано министърът на минната промишленост и енергетиката на Сърбия Александър Антич заяви, че тръбите за газопровода пристигат в пристанищата на Дунав и Нови Сад, пише ТАСС.

Сърбия започна строителните дейности по своя участък от газопровода, без да изчака завършването на дейностите по българския участък. Агенцията по енергетика на Сърбия на 5 март одобри строителството, като още тогава бе съобщено за планове за започване през април.

Изграждането на газопровода в Сърбия от границата с България до границата с Унгария се извършва от съвместното предприятие между „Газпром“  и „Сърбиягаз“ -  Gastrans d. o. o. Novi Sad. По сръбския участък на „Турски поток“ ще започне доставка на газ до края на април 2020 г.

 

През миналата година завърши полагането на морската част на газопровода „Турски поток“.  Днес стана ясно, че до 95 % са завършени дейностите по приемния терминал на газопровода в Турция. 

По статията работи:

Маринела Арабаджиева