НАЧАЛО » свят

Великобритания ще изведе от експлоатация 7 АЕЦ-а с реактори AGR

fb
3E news
fb
28-06-2021 02:06:07
fb
източник: Уикипедия

Правителството на Великобритания и френската компания EDF (филиал на EDF Energy, който под името British Energy е оператор на всички действащи АЕЦ към настоящия момент в Обединеното кралство ) са съгласували плановете за извеждане от експлоатация на 7 британски АЕЦ, на които работят реактори от типа AGR (Advanced Gas Cooled Reactor или усъвършенствани реактори с газово охлаждане) и плановият срок, на които изтича през следващите 10 години.

Както става ясно от официалното правителствено съобщение,  за решаването на тази задача, Министерство на промишлеността и енергетиката на Великобритания (BEIS), EDF и Агенцията за извеждане от експлоатация на ядрени обекти (NDA) ще създадат съвместно предприятие. Това ще позволи да бъдат икономисани на данъкоплатците средства от около 1 млрд. лири (1,4 млрд. щатски долара) в сравнение със сценарий, според който извеждането от експлоатация се финансира пряко от бюджета. 

По-рано през юни тази година представители на EDF обявиха отказ от рестартиране на първия реактор от този тип  Dungeness B, който дълго време не е активен. Сега аналогично решение е взето и за останалите АЕЦ с реактори AGR.

Представители на Министерство на промишлеността и енергетиката заявяват също така, че взетото решение няма да създаде заплахи за енергоснабдяването във Великобритания, предвид това, че от 2010 г. производството на електроенергия от ВЕИ се е увеличило 10 пъти. 

Освен това се планира строителството на заместващи мощности на мястото на тези, които ще бъдат изведени от експлоатация. Сега на АЕЦ „Хинкли Пойнт Си“ се строят два енергийни блока с реактори тип EPR-1750, а до края на настоящата 2021 . трябва да бъде взето решение за строителството на енергийни блокове на още една АЕЦ – по вероятност това ще е АЕЦ „Сайзуел“. 
 

EDF
извеждане от експлоатация на АЕЦ
реактори с газово охлаждане
реактори типа AGR (Advanced Gas Cooled Reactor)
Великобритания
По статията работи:

3E news