НАЧАЛО » свят

България и още четири държави подкрепиха газопровода EastMed

fb
3E news
fb
07-04-2021 01:04:46
fb

Газопроводът EastMed за пренос на газовите ресурси от Югоизточно Средиземноморие до континентална Европа вече си осигури подкрепата на още пет държави, извън Гърция, Кипър и Израел, съобщава гръцкия Kathimerini. Инициатива на министъра на околната среда и енергетиката на южната ни съседка Костас Скрекас получи съгласието на България, Румъния, Унгария, Сърбия и Северна Македония, които добавиха своите подписи към съвместно писмо от трите основни държави по проекта до комисаря по енергетиката на Европейския съюз Кадри Симсон. Така се подчертава важността на газопровода за регионална енергийна сигурност и стабилност на енергийния преход, предаде агенция “Фокус”.

Това е първият път, в който страните-членки на ЕС и Енергийната общност официално изразиха подкрепата си за EastMed пред Комисията, след като вече изразиха принципното си съгласие с междуправителственото споразумение по проекта, подписан в Атина през януари 2020-та година. Компетентните министри на всичките осем държави сега искат Брюксел да продължи да проявява своя интерес и действителна подкрепа за изпълнението на проекта.

Министрите на енергетиката на горепосочените държави също се договориха от 28 януари да създадат работна група с участието на експерти за оценка на техническите аспекти на проекта.


Вижте още:

 Енергийното сътрудничество между Гърция и САЩ е сред топ приоритетите на Вашингтон

EastMed
България
Подкрепа
проект
газопровод
По статията работи:

3E news