НАЧАЛО » свят

Асоциацията UAMPS намали броя на модулните реактори на NuScale на бъдещата централа в Айдахо от 12 на 6

fb
3E news
fb
22-07-2021 05:07:07
fb

Асоциацията UAMPS съобщи за намаляване на мощността по проекта CFPP, който предвижда строителството на централа с малки модулни реактори на NuScale на територията на националната лаборатория на Айдахо. 

Първоначално се планираше, че централата ще се състои от 12 модулни  реактора на NuScale с мощност 60 МВт (е) всеки (всеки реактор ще минава през процедура по сертифициране в САЩ по изключение). В края на юни 2021 г. асоциацията  взе решение да намали броя на модулните реактори от 12 до 6. Избраният моделът е за реактор NuSvale NPM-20 с мощност от 77 МВт (е). Подаването на заявка за сертифициране в САЩ се очаква през четвъртото тримесечие на 2022 година. 
Това означава, че общата мощност на централата CFPP ще бъде намалена от 720 МВт до 462 МВт.

„След внимателна проверка и обсъждане с участниците бе решено, че шест модулна централа с мощност от 462 МВт ще е подходяща за членовете на асоциацията и желаещите да се присъединят към проекта за участие страни.  Според участниците, намаляването на броя на модулите ще даде възможност за пълно натоварване на CFPP. 

Към настоящия момент интерес за участие в проекта са проявили 28 компании. Като цяло те са готови да използват 103 МВт от мощността на бъдещата централа.

От асоциацията уточняват, че участниците сега преценяват дали трябва да увеличат или намалят своите ангажименти. От асоциацията пък смятат, че намаляването на броя на модулите ще даде възможност за намаляване на цената на строителството, която не се оповестява. 

В същото време оценката на стойността на електроенергията за участниците в проекта е нараснала от 55 до 58 долара за МВтч.

Подаването на заявка за получаване на комбинирана лицензия (за строителство и експлоатация) се очаква да бъде подадена от CFPP през 2024 г. при очаквания по-рано това да се случи през март 2023 г.

Малки Модулни Реактори
NuScale
централата в Айдахо по проекта CFPP
асоциация UAMPS
По статията работи:

3E news