НАЧАЛО » българия

Ято розови фламинго потърси прохлада в езеро край Бургас

fb
3E news
fb
20-08-2019 07:14:00
fb

Ято розови фламинго потърси прохлада в Атанасовското езеро край Бургас. То наброява почти 160 птици, предаде bgonair.bg. Преброяването е извършено по време на орнитологичния мониторинг на Българското дружество за защита на птиците. 

Предполага се, че розовото фламинго прелита тук от делтата на река Марица или от Турция, където гнезди в многохилядни колонии.  Птиците намират спокойствие и сигурност в басейните в северната част на езерото - територията на поддържания резерват. Допреди 5-6 години розовото фламинго е истинска рядкост за нашите географски ширини.

По време на орнитологичния мониторинг, извършван в рамките на проект „Лагуната на живота“ се наблюдава ято от 159 птици, от които около 120 са възрастни екземпляри, оцветени в ярко розово и доста шумни, предава агенция Фокус. Птиците се хранят и нощуват в един от басейните, където намират любимата си храна – солничното раче и други водни безгръбначни. Младите птици, сякаш съвсем умишлено са отделени от основното ято и се „надзирават“ от няколко възрастни птици, досущ като в човешките детски градини. Птиците са спокойни, не се впечатляват особено от единично човешко присъствие и не отлитат, само навлизат по-навътре в басейните. Ятото е доста шумно, в контраст с плаващите около него розови пеликани. Това е най-високата численост розово фламинго в България изобщо, след като миналата есен официално бяха преброени 126 птици, което прави Атанасовското езеро най-важното място за този вид у нас.

Розовото фламинго вероятно прелита тук от делтата на река Марица или от Турция, където гнезди в многохилядни колонии. В последните години видът започна да разширява ареала си и да се среща все по- на север, като през 2017 г. бе отбелязано гнездене на няколко двойки в Украйна. Приема се, че една от причините за тази експанзия са глобалните промени в климата.

Освен удивителните и така харесвани гости, в езерото има и други любими розови птици – розовите пеликани. Сега тук могат да се видят до 3-4000 птици, които нощуват и почиват по дигите, а през деня прелитат до езерото Вая, за да се хранят. Многобройните ята на дъждосвирцовите птици – крайбрежни бекаси, водобегачи и брегобегачи, изпълват басейните и радват природолюбителите. Младите на саблеклюните, кокилобегачите и дъждосвирците са вече съвсем самостоятелни и са готови да поемат по дългите пътища на своите миграции.

Спокойствие на птиците давали определени водни басейни у нас- язориви в Кърджалийско, водоеми в Южна Тракия, Бургаските езера. Важно за розовото фламинго при избора му на територия, на която да се установи била и храната. "Розовото фламинго се храни с най-обичаната храна, не само за него, но и за голяма  част от обитателите на Атанасовско езеро са солнично раче, сартемията. Това симпатично ракообразно, което е и причина за розовия цвят на водите, но не само на Атанасовско езеро", заяви Радост Цонева от Фондация "Биоразнообразие".

Атанасовско езеро е в Натура 2000 с разнообразни режими – северната част е поддържан резерват, южната част е защитена местност, а цялото езеро, както и прилежащите земеделски земи са включени в едноимената защитена зона – част от Европейската екологична мрежа. Подобряването на водната циркулация, премахването на колебанията в солеността и водното ниво, създаването на нови гнездови територии са само част от дейностите в езерото през следващите 5 години, които ще доведат до по-доброто управление на крайбрежната лагуна. Това ще се случи благодарение на LIFE проекта „Лагуната на живота“, изпълняван от Българска фондация Биоразнообразие, Черноморски солници АД, БДЗП и „Заедно 2011“.

По статията работи:

Галина Александрова