НАЧАЛО » българия

ЧЕЗ си тръгва и от Румъния, Турция и Полша

fb
3E news
fb
28-05-2019 11:39:00
fb

Чешката група ЧЕЗ (CEZ) планира продажба на активите си в Румъния, България, Турция и Полша. Това заявява генералният директор на компанията Даниел Бенеш, цитиран от Аджерпрес и в. Труд.

Целта ни е да се концентрираме върху пазара в Чехия, обяснява Бенеш. „В рамките на тази нова стратегия искаме да напуснем България през следващите години. Обмисляме и изтегляне от Румъния, от Турция, смятаме да напуснем и Полша, където имаме две топлоцентрали на въглища, за да намалим емисиите на въглероден диоксид на групата", каза още ген. Директор на ЧЕЗ.

По думите му продажбата на тези активи би донесла на компанията „десетки милиарди крони". Той напомня, че ЧЕЗ има за цел да увеличи оперативната си печалба до 75 милиарда крони (3,26 милиарда долара) в периода 2024-2025 г. от 49,5 милиарда крони през 2018 г.

Акционерите в ЧЕЗ, в която държавата притежава 70%, ще гласуват за новата стратегия на 26 юни. Тя ще се концентрира върху ядрени и базирани на въглища проекти, както и върху модернизация на дистрибуцията и подобряване на бизнес енергийните услуги в Чехия и съседните страни.

Компанията вече води преговори с българската „Еврохолд" за продажба на активите си в България.

По статията работи:

Галина Александрова