Синдикати: Всяка външна намеса в определянето на борсовата цена на тока само в полза на потребителите води до разрушаване на електроенергийния сектор

Енергетика / България
Галина Александрова
1215
article picture alt description

Всяка външна намеса в определянето на борсовата цена на тока само в полза на потребителите води до разрушаване на електроенергийния сектор. Това се посочва в позиция на Национална федерация на енергетиците, Независима синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ и Федерация „Енергетика“ - КТ „Подкрепа“ във връзка с откритото писмо на работодателите до премиера борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова по повод цените на тока на свободния пазар.

В становището си синдикатите отбелязват, че в последните месеци работодателските организации - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, периодично правят изявления в различни медии и излизат с отворени писма до институциите относно повишение на цените на електрическата енергия на платформата „Ден напред" на БНЕБ. Според синдикатите обаче прави впечатление, че избирателно се анализират само високите ценови нива, които неминуемо съществуват при всяка една борсова търговия и се мълчи за периодите на постигнати ниски цени. Те посочват, че твърдението, че цените на БНЕБ са по-високи от цените на борсите в „целия Европейски съюз“, не отговарят на истината.

Съзнателно или не се атакуват държавните дружества в енергетиката и се обвиняват в манипулиране на пазара на електроенергия, заявяват синдикатите и настояват да се отчита фактът, че електроенергийният сектор заема значително място в икономиката на страната, в брутния вътрешен продукт и е основен фактор за сигурността на страната. Голям е приносът на тези дружества и към държавния бюджет. Всички те редовно внасят дължимите данъци към НАП, ПОИ, здравната каса. Осигуровките, които се правят на работниците, са върху реалното им възнаграждение и няма забавяне в изплащанията на заплатите им, посочват още те.

Според синдикатите НЕК ЕАД има адекватно поведение и управление, съответстващо на закона. Те отбелязват също, че всяко обвинение, че действа „Организирана престъпна група" е манипулативно и е недопустимо по този начин да се правят внушения за държавните дружества в частност и за електроенергийния отрасъл като цяло.

На твърденията, че „НЕК продължава да предлага количества, които са крайно недостатъчни" напомняме, че има производители, които притежават лицензни за производство на електроенергия, но не предоставят никакви количества електроенергия. Така че електроенергийни мощности има, но те предоставят електроенергия, водени само от финансовия си интерес, а се изисква от НЕК, както и от ТЕЦ Марица изток 2, като държавни дружества да предоставят електроенергия без съобразяване с икономическата логика. Напомняме, че в България формата на собственост, частна или държавна, е равнопоставена, пишат още синдикатите.

Те отбелязват, че изказванияте членове на АОРБ, че „държавните централи и НЕК" не правят каквито и да било усилия за намаляване на разходите си, не отговарят на истината. Синдикатите не са съгласни и с твърденията, че проблемите на енергетиката се прехвърлят към индустрията, тъй като индустриалците получават значителна държавна помощ, която им се гарантира от Фонд „Сигурност на електроенергийната система", която е значително по-ниска от цената за задължение към обществото, която те заплащат, в сравнение с останалите крайни потребители на електроенергия в страната.

Синдикатите отбелязват още, че електроенергийната борса функционира като всяка една борса и пазарната цена е пресечна точка между търсенето и предлагането. Те отбелязват, че борсовата цена е справедлива цена за съответната пазарна зона, и не може да бъде квалифицирана като манипулирана, както и да се определят с декрети ценовите нива. Всяка една външна намеса в определянето на борсовата цена само в полза на потребителите води до разрушаване на електроенергийния сектор.

Според синдикатите абсолютно недоумение буди и искането за преструктурирането на НЕК ЕАД чрез разделяне на дейностите по обществена доставка и по производство и търговия с електрическа енергия. Как това ще повлияе на борсовите цени на платформата „ден напред" и какви манипулации ще се избегнат, като такива не съществуват. Не е ясно неистовото желание да се разформирова една такава организация като Националната електрическа енергия. В дружеството е извършено пълно счетоводно разделяне на видовете дейности, така както го изисква Закона за енергетиката и е невъзможно да се манипулират резултатите от лицензионните дейности. КЕВР е одобрила счетоводното разделяне на всеки един лицензиант. Структурата на НЕК ЕАД със съответните дейности по обществена доставка, по производство и търговия не е в противоречие с европейското законодателство.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща