НАЧАЛО » българия

„Росатом“, корейската KHNP и китайската CNNC са подали заявления за стратегически инвеститор в АЕЦ „Белене“

fb
3E news
fb
19-08-2019 07:20:00
fb

Руската държавна корпорация „Росатом“, Корейската хидро и ядрена корпорация KHNP и китайската китайската CNNC са подали заявления за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ „Белене“. Днес изтече крайният срок за заявяване на интерес.

Желание да участват в строителството на централата са заявили френската "Фраматом" и американската "Дженерал Илектрик", които могат да доставят част от техническото оборудване. Да закупи акции от централата е поискала българска фирма.

Официално компаниите, проявили интерес към АЕЦ „Белене“, ще бъдат обявени утре от министъра на енергетиката Теменужка Петкова на специална пресконференция.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“ бе публикувана на 22 май 2019 г. в Официалния вестник на Европейския съюз. Срокът за приключване на процедурата е 12 месеца от датата на публикуване.

Министерството на енергетиката вече е уведомило Европейската комисия за началото на процедурата, съобщи по БНР изпълнителният секретар на Българския ядрен форум БУЛАТОМ Станислав Георгиев. „От технологична гледна точка проектът е 1:1 към този, който беше прекратен през 2012 г. Комисията не би трябвало да има някакви забележки. Ще трябва да се уточнява пред комисията, каква ще бъде финансовата схема за изпълнение на проекта и комисията би трябвало да  даде зелена светлина или не“, коментира експертът.

Изборът на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ се очаква да отнеме около 1 година.

Станислав Георгиев коментира още, че промени в условията на процедурата няма да има и държавата няма да дава гаранции за изкупуване на тока:

"Процедурата е обявена преди няколко месеца. Включва 9 етапа, а това е само първия. Това не е търг. Първият етап е просто заявления, че "имам намерение да участвам". Според мен и трите потенциални инвеститори, които споменахте, ще бъдат в краткия списък, ще се започнат разговори, ще се поискат оферти и вече в зависимост от това, което конкретно се предлага в офертите, които трябва да дойдат, някъде на третия-четвъртия етап от процедурата, ще има съответните разговори. Както знаете, процедурата беше обявена, че ще продължи малко повече от една година", каза той.

 

По статията работи:

Галина Александрова