„Росатом“ е готова да участва в конкурса за възобновяване на АЕЦ „Белене“ наравно с другите кандидати

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
1112
article picture alt description

„Росатом“ е готова да участва наравно с другите претенденти в конкурса за възобновяване на строителството на АЕЦ „Белене“ в България и да завърши въвеждането на обекта в кратки срокове. Това е заявил пред журналисти първият заместник-ръководител на правителствената служба на Руската федерация Сергей Приходко в преддверието на посещението в София на премиера на Русия Дмитрий Медведев. Както е извесно денс, 4 март започва официалното посещение на премиерът на Русия Дмитрий Медведев в България.

Днес виждаме, конструктивно настроено българско правителство, което смята да даде рестарт на строителството на АЕЦ „Белене“. Руската компания е готова наравно с други компании да участва в конкурсните процедури“, е казал Приходко, цитиран от ТАСС. По думите му, Русия има най-добрите реактори в света, отговарящи на най-високите постфокушимски изисквания за безопасност“, а „Росатом“ е лидер при строителството на атомни електроцентрали.

„Основното технологично оборудване за ядрения остров на АЕЦ вече е произведено и се намира в България. Руски специалисти са извършили голям обем от дейности по проектиране и лицензиране. Всичко това говори в полза на факта, че „Росатом“ е в състояние да осигури завършването на централата в кратки срокове и да работи като партньор през целия жизнен цикъл на АЕЦ (Белене), е заявил представителят на правителството на Русия. Той заключи, че „веднага след като София вземе необходимите решения, може да се пристъпи към сериозни консултации, в това число и относно финансово-икономическият модел на проекта и възможните форми за подкрепа“.

През 2006 г. „Атомстройекспорт“ (в състава на „Росатом“) вече е печелил международен търг за изграждането на два енергийни блока на тази централа. На  площадката „Белене“ вече е доставяно веднъж оборудване, но през 2009 г. проектът бе спрян, а през месец март 2012 г. София се отказа от строителството на централата.

През месец май 2018 г. премиерът на Българи Бойко Борисов заяви, че страната има намерение да възобнови строителството на АЕЦ „Белене“. Българската страна подчерта, че изборът на стратегически инвеститор ще бъде чрез конкурс. Основните изисквания, при спазването, на които осъществяването на проекта може да бъде продължен са: осигуряване на строителството при пазарни условия, без държавни гаранции и без гаранции по отношение на производството на електроенергия. Стойността на строителството, освен това не трябва да надхвърля 10 млрд. евро, а  въвеждането в срок на експлоатация – до 10 години.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща