НАЧАЛО » българия

Путин: Отношенията между Русия и България постепенно се възстановяват. Радев: Има условия за увеличаване на доставките на руски газ

България е член на ЕС и НАТО, но това не изключва развитието на интензивни отношения с Руската федерация, заяви българският държавен глава

fb
3E news
fb
06-06-2019 06:13:00
fb

Отношенията между Москва и София постепенно се възстановяват. Това заяви президентът на Руската федерация Владимир Путин в в началото на срещата си с българския държавен глава Румен Радев днес в Константиновския дворец в Санкт Петербург. България е член на ЕС и НАТО, но това не изключва развитието на интензивни отношения с Руската федерация, каза президенттът Радев и допълни: "Смятам, че конструктивният диалог и конструктивното сътрудничество – това е ключът към мирно и благоденстваща Европа".

Започваме да използваме резервите за активизиране на двустранните ни отношения, подчерта руският президент. „В началото на наша среща бих желал да констатирам, че отношенията между Русия и България постепенно се възстановяват. За това говори и неголемият, но все пак устойчив растеж на стокообмена“, каза руският домакин пред Радев.

Путин съобщи, че през първото тримесечие на 2019 г. растежът на стокообмена е достигнал 2,8%. „Като цяло можехме да постигнем много повече като цифри. Но това, което радва е, че сега се активизираха отношенията на ниво правителства, парламенти. Отново започва да работи по същество междуправителствената комисия. Всичко това дава основание да се смята, че ние използваме неизползваните до момента възможности за активизирането на нашите отношение във всички направления“, каза руският президент.

Нашата втора среща за такъв кратък период е ясен сигнал за новата динамика в двустранните отношения, които се базират на дълбоки исторически, културни и духовни връзки, посочи Радев и допълни, че това е сигнал, че двете страни желаят да развият тези отношения интензивно и конструктивно на взаимноизгодна основа.

Българският президент отбеляза добрите отношения на ниво правителство и на ниво парламенти на двете страни и посочи добрите отношения в областта на културата, науката образованието, туризма. Стратегически партньори сме в областта на енергетиката и имаме потенциал това сътрудничество да се задълбочава, каза българският президент, цитиран от БТА.

Знаете, че вече придобихме два руски реактора, това означава и предполага, че Русия има място в изграждането на бъдещата ядрена централа, независимо кой ще спечели търга за стратегически инвеститор, коментира Радев.

В областта на газовите доставки и транзит също имаме дългогодишно партньорство, заяви държавният глава. Той посочи, че съществуват условия за увеличаването на доставките и транзита на руски газ през България. Искам по-подробно да ви запозная с това, че България продължава да модернизира и разширява своята газопреносна мрежа, с планове за изграждане на газоразпределителен център, газова борса, в ход е изграждането на интерконектори с нашите съседи, отбеляза той.

Време е българското правителство да бъде по-активно и не толкова срамежливо, а да подходи към преговори за цената на руския газ в България, заяви президентът по-късно Радев пред журналисти. Той обясни, че енергетиката е една от темите, обсъдени по време на разговора.

Има промяна в ситуацията на газовата карта на Европа относно цени, доставчици, възможности за диверсификация, коментира Румен Радев. Той припомни, че миналата седмица имаме договор за закупуване на втечнен газ от Америка през терминал от Гърция на конкурентна цена и по-изгодна от тръбния газ, който получаваме от Русия, и отбеляза, че има голям спад на цената на газа в борсите в Западна Европа.

Радев е поставил този въпрос на срещата, на която е присъствал и генералният директор на "Газпром". По думите му Путин е бил много ясен, че този въпрос е изцяло в сферата на отговорностите на "Газпром".

Не изземвам по никакъв начин функциите на правителството - преговорите са негова задача, отварям врата, коментира президентът. Трябва да имаме вече много по-гъвкави механизми за договаряне, за актуализация на договори и за ценообразуване, отбеляза Радев, цитиран от БТА.

Много ясно поставих и въпроса да търсим сближаване на нашите интереси, коментира той. Очаквам правителството по-бързо да се мобилизира и да търси решение за снижаване на цената на природния газ в България, защото от това зависят и "Топлофикация", и домакинства, и цената на стоки от първа необходимост, и българският бизнес като конкурентоспособност, посочи Румен Радев.

За АЕЦ "Белене" Радев припомни, че решението на българския парламент и правителство е да започне процедурата без държавни гаранции и допълни, че руската страна продължава да настоява, че в такъв проект трябва да има държавни гаранции.

Ясно обясних, че става въпрос за много дългосрочен проект, който ще бъде готов поне след 10 години и дотогава анализите са трудна задача, но българската държава не може да поеме този финансов риск към момента, коментира Радев и отбеляза, че оттук нататък е въпрос на стратегически инвеститори. Руската страна има желание да участва като страна, която държи технологията на тези реактори и тяхната безопасност, това е минимумът на тяхното участие, допълни той.

В отговор на въпрос във връзка с руското участие в поддържането на българската бойна техника Румен Радев каза, че темата е била поставена на срещата и посочи, че руската страна има готовност да продължим нашите отношения, докато България има решимост да поддържа руска техника. А знаете, че това няма да приключи скоро, защото модернизацията и цялостното превъоръжаване със западна военна техника отнема много години, гълта много ресурси, тъй че ние по най-добрия начин трябва да поддържаме това, което имаме в момента, коментира Радев.

Това е втората среща на българския държавен глава със стопанина на Кремъл, след разговорите им в Сочи през май 2018 г., на която беше възстановен диалогът на най-високо политическо ниво между България и Русия след десетгодишно прекъсване, припомня БГНЕС. Президентът Радев на посещение в Руската федерация от днес до 8 юни. Той ще участва в Международния икономически форум в Санкт Петербург.

По статията работи:

Галина Александрова