Парламентарната енергийна комисия обсъжда днес цената на тока за индустрията

Енергетика / България
Галина Александрова
977
article picture alt description

Парламентарната комисия по енергетика ще обсъжда следобед състоянието на свободния пазар на електроенергия. Това е поредното обсъждане по темата, след като национално представителните работодателски организации реагираха остро на периодичните скокове на цената на електричеството на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/. Те обвиниха НЕК в манипулиране на цените на свободния пазар на електрическа енергия. 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова изрази категорично несъгласие с твърденията на бизнес организациите. Според нея борсата работи много добре и посъветва индустриалците да сключват дългосрочни договори, а да не доставят големи количества от необходимата им електроенергия от платформата "Ден напред" на БНЕБ.

Според изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Делисивков обаче случващото се на пазара не е нормално. “Ако сравним цените от последните дни с тези от една година назад по същото време, виждаме, че има значителен ръст - повече от 2,5 пъти, което ще унищожи индустрията в България. Виждаме, че или механизмът, по който борсата прави цените, не отговаря за мащабите и характеристиките на нашия пазар, или има пазарни манипулации“, коментира Делисивков по БНР.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща