От 2015 г. са инвестирани близо 130 млрд. долара в стартиращи компании в Европа

Кои са топ финансираните стартъпи по целия континент?

Икономика / България
Рая Лечева
1038
article picture alt description

Европа е дом на водещи хъбове за стартиращи компании и иновации в градове като Берлин, Стокхолм, Лондон. Но технологичният бум се разпространява по целия континент и стартъпите се появяват далеч отвъд утвърдените технологични центрове. Това показва анализ на изследователската технологична платформа CBInsights.

От 2015 г. насам са инвестирани близо 130 млрд. долара в над 23 600 сделки с акции в технологични стартиращи компании на европейския континент. Това включва инвестиции във водещи технологични компании като пазара на доставки в компанията Glovo в Испания, платформата за стрийминг на музика Deezer във Франция и транспортна мрежа Bolt в Естония.

С данни от CBInsights става ясно кои са финансово най-подкрепените технологични новатори от фондовете за дялово инвестиране във всяка държава в Европа.

Компаниите се класират въз основа на общо разкритото дялово финансиране и разглеждат само технологичните компании, подкрепени от фондове за дялово финансиране, които са набрали акции от 2016 г. Фирмите трябва да са събрали минимум 1 млн. долара в дялово финансиране.

Най-финансиран стартъп в Европа е OneWeb,

която планира да осигури глобален интернет от 600 сателита в орбита

Най-финансираното стартиращо предприятие в Европа е широколентовата сателитна компания на Обединеното кралство OneWeb с почти 3,9 млрд. долара. OneWeb планира да изведе над 600 сателита в орбита, за да осигури евтин глобален достъп до Интернет. Компанията се стреми да интегрира своята система в съществуващите мрежи на доставчици на мобилни и интернет услуги, което им позволява ефективно да се разширят в непокрити области. Системата може да осигури достъп до интернет на здравни центрове, училища, библиотеки и домове чрез евтин потребителски терминал.

В топ 3 на най-финансираните стартиращи фирми в региона влизат базираната в Швеция Klarna (2,8 млрд. долара разкрито дялово финансиране), която предлага решение „купи сега, плати по-късно“ и германската мобилна банка N26 (822 млн. долара).

9 компании еднорози с оценка над 1 млрд. долара,

към април 2021 г. в света има 600 еднорози

Девет от 37-те компании, представени на картата, са еднорози с разкрити оценки от 1 млрд. долара (всички се проследяват в реално време на глобалния клуб за еднорози CB tracker).  Фирма еднорог или стартираща компания еднорог е частна компания с оценка над 1 млрд. долара. Към април 2021 г. по света има повече от 600 еднорози. Вариантите включват фирма декакорн на стойност над 10 млрд. долара и хектокорн на стойност над 100 млрд. долара.

В Европа тези 9 еднорози са: Klarna (оценена на 31 млрд. долара, Швеция), Bolt (4,3 млрд. долара, Естония), N26 ( 3,5 млрд. долара, Германия). След това са компанията за умно използване на данните Collibra (2,4 млрд. долара, Белгия), Deezer (1,4 млрд. долара, Франция), притежаван и управляван от Blogmusik, позволява на потребителите да слушат онлайн конкретни албуми и песни и да споделят своите плейлисти и музикални вкусове с общността на Deezer. В списъка с европейски еднорози влизат онлайн платформата за продажба и размяна на дрехи от потребителите Vinted (1,1 млрд. долара, Литва), доставчикът на технологични решения, анализи, данни Nexthink ( 1,1 млрд. долара, Швейцария) и приложението Glovo, което използва съвместна, градска и експресна система, която позволява на клиентите да изпращат или получават продукти за по-малко от час (1 млрд.долара, Испания).

В региона има 18 държави, в които стартиращите компании са събрали повече от 100 млн. дялово финансиране. Само OneWeb и Klarna са събрали повече от 1 млрд. долара за дялово финансиране.

Технологичната компания Software Goup е българската следа

със 17 млн. долара дялово финансиране

Единствената българска компания, която влиза в списъка на CBInsights e Software Group с дялово финансиране от 17 млн. долара. Това е ИТ компания, фокусирана върху цялостни решения за финансовия сектор и предоставя решения на редица участници във финансовия сектор, но се фокусира особено върху работата с микрофинансови институции, спестовни кооперации, малки и средни банки, вериги супермаркети и инвестиционни/донорски организации.

Най-малко финансираното стартиращо предприятие е базираната в Хърватия компания Gideon Brothers, която е събрала 5,7 млн. долара. Gideon Brothers изгражда автономни роботи, които да работят в складове и друга индустриална логистика.

В края на 2020 г. започна дялово финансиране на още две нови стартиращи компании. Това е базираната в Обединеното кралство компанията Deliveroo. Deliveroo е цялостна услуга за доставка на храна, която носи висококачествена храна от местните ресторанти в домовете и офисите чрез собствена технологична и логистична платформа. Другата е Auto1 Group, Германия. AUTO1.com е платформа за електронна търговия на употребявани автомобили. Компанията купува автомобили от населението и ефективно ги разпространява на дилъри, а вече предоставя тази услуга в 20 страни.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща