Министър Петкова се срещна с представители на производители на енергия от възобновяеми източници

„Ще инициирам среща с представители на Народното събрание, Министерството на енергетиката, Комисията по енергийно и водно регулиране и Държавен фонд „Земеделие“, на която производителите на електроенергия от възобновяеми източници да изложат своите искания. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на среща с представители на ВЕИ сектора. Днешният им протест е свързан с промяна в Закона за енергетиката, направена през юли месец 2015 г.

Министър Петкова обясни, че по силата на тази промяна е решен въпрос, свързан с двойно финансиране. Производителите на енергия от възобновяеми източници, които са получили финансиране по Оперативна програма за развитие на селските райони от Държавен фонд „Земеделие“ са получили преференциални цени и с решение на бившата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране. След извършена проверка от Европейския одитен орган по програмата е констатирано двойно финансиране. Министър Петкова припомни също така, че по отношение на промяната в Закона за енергетиката Конституционният съд се е произнесъл, че тя е законосъобразна.

Очаква се следващата седмица да се насрочи среща между заинтересованите страни.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
2 коментари
 • 2 0
  2
  Роси68
  Както във всеки един сектор малките ги стъпкват за сметка на големите. А това че Държавата нехае, не е никак случайно....вероятно някои хора от Държавата са или преки участници в схемата или просто комисионери :))))). Няма логика Европа да отпуска пари по програма, а после да забранява и все малките да сърбат попарата. Тук мирише на голяма корупция, кражби, свързани лица ....
  Напиши отговор
 • 5 0
  1
  Н.Д.
  Още колко дълго ще трябва най-малките ВЕИ-производители, инвестирали в изостаналите райони и спазили всички изисквания на закона, да бъдат наказвани заради некомпетентността и липсата на комуникация между държавните институции?
  Напиши отговор