НАЧАЛО » българия

Министър Петкова: Не толерираме големите ВЕИ, въпросът е поставен на равна основа през 2015 г. с премахването на преференциалното финансиране

fb
3E news
fb
20-05-2019 12:47:00
fb

Исканията за оставка са неоснователни, смята министърът на енергетиката Теменужка Петкова, се казва в съобщение на пресцентъра на Министерството на енергетиката. По-рано през деня производители на зелена енергия поискаха оставката на Петкова с мотива, че според тях институциите не прилагат правилно разпоредба в Закона за енергетиката, което води до облагодетелстване на определени фирми за сметка на други, се казва в съобщение на ведомството.

Нямам обяснение защо собствениците на малки централи, работещи с възобновяеми източници, поставят въпроса за оцеляването си точно сега. Това коментира енергийният министър Теменужка Петкова днес по повод критиките на малките ВЕИ производители.

По повод на обвиненията, че държавата толерира големите ВЕИ мощности тя обясни, че въпросът е решен още през 2015 г., като всички производители са поставени на равна основа с премахването на преференцалното финансиране.

„Цената на електроенергията поскъпва именно от такива ВЕИ, които са получавали двойно субсидиране. Ние ги спряхме още през 2015 г., всичко това е докладвано на Европейската комисия. С промяната в закона за енергетиката успяхме да елиминираме този проблем“, заяви министърът на енергетиката.

„Този тип производители са били финансирани веднъж от Държавен фонд „Земеделие“ и втори път – чрез преференциални цени на електроенергията им. Одитният орган на ЕК отчете, че това е свръхсубсидиране, което трябва да бъде премахнато. В резултат на това през 2015 г. беше променен Законът за енергетиката. По темата се произнесе и Конституционният съд, според когото промените не противоречат на Конституцията“, каза енергийният министър. Тя припомни, че, ако двойното финансиране не е било премахнато, това е щяло да застраши верифицирането на средствата от Държавен фонд „Земеделие“. По думите на министър Петкова в следващите дни предстои нова среща с производителите на енергия от възобновяеми източници, за да бъде обсъден казусът отново.

По статията работи:

Галина Александрова