Министър Петкова: Не толерираме големите ВЕИ, въпросът е поставен на равна основа през 2015 г. с премахването на преференциалното финансиране

Исканията за оставка са неоснователни, смята министърът на енергетиката Теменужка Петкова, се казва в съобщение на пресцентъра на Министерството на енергетиката. По-рано през деня производители на зелена енергия поискаха оставката на Петкова с мотива, че според тях институциите не прилагат правилно разпоредба в Закона за енергетиката, което води до облагодетелстване на определени фирми за сметка на други, се казва в съобщение на ведомството.

Нямам обяснение защо собствениците на малки централи, работещи с възобновяеми източници, поставят въпроса за оцеляването си точно сега. Това коментира енергийният министър Теменужка Петкова днес по повод критиките на малките ВЕИ производители.

По повод на обвиненията, че държавата толерира големите ВЕИ мощности тя обясни, че въпросът е решен още през 2015 г., като всички производители са поставени на равна основа с премахването на преференцалното финансиране.

„Цената на електроенергията поскъпва именно от такива ВЕИ, които са получавали двойно субсидиране. Ние ги спряхме още през 2015 г., всичко това е докладвано на Европейската комисия. С промяната в закона за енергетиката успяхме да елиминираме този проблем“, заяви министърът на енергетиката.

„Този тип производители са били финансирани веднъж от Държавен фонд „Земеделие“ и втори път – чрез преференциални цени на електроенергията им. Одитният орган на ЕК отчете, че това е свръхсубсидиране, което трябва да бъде премахнато. В резултат на това през 2015 г. беше променен Законът за енергетиката. По темата се произнесе и Конституционният съд, според когото промените не противоречат на Конституцията“, каза енергийният министър. Тя припомни, че, ако двойното финансиране не е било премахнато, това е щяло да застраши верифицирането на средствата от Държавен фонд „Земеделие“. По думите на министър Петкова в следващите дни предстои нова среща с производителите на енергия от възобновяеми източници, за да бъде обсъден казусът отново.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
6 коментари
 • 4 0
  6
  тази
  Тази г-жа е истински Пинокио за каквото и да я барнеш.
  Напиши отговор
 • 5 0
  5
  123
  Отговор на коментар #4 от Какво предлагате:
  Бре, ти да видиш... Щом Теменужка е най-добрия кадър и други няма... То какви енергетици имаме тогава?
  Напиши отговор
 • 0 4
  4
  Какво предлагате
  Колеги, а каво предлагате вие ? Оставки ли ? Докога ? Премирът, каза че няма достатъчно кадри да завържем един зам-министър, вие искате оставка на министър ?
  Напиши отговор
 • 6 0
  3
  Ivo
  Тази говори такива глупости, че сигурно и самата тя не си вярва! От ЕК още тогава отговориха, че няма проблем с \"двойното\" финансиране, т.е. за тях то не е такова. Само нашите хрантутници са решили, че е така, за да могат да защитят изритването на всички дребни риби от сектора. Още повече преференциалните цени НЕ СА премахнати за големите, а само за новопостроените централи (сами се сещате, че такива вече почти няма).И още нещо - за финансираните ДВОЙНО през други програми, преференциалните цени са останали, но там не са дребн, а по-големи централи. Целта е ясна - да останат \"нашите хора\", а случайните да бъдат фалирани!
  Напиши отговор
 • 4 0
  2
  1
  Как не и омръзна да дъвче едно и също, без да вникне в проблема на хората!
  Напиши отговор
 • 8 0
  1
  Това е поредна манипулация
  Не знам дали г-жа Министърката се усеща, че вече никои не й вярва. Срамота е държавата в лицето на ГРОБ да води война със нейни граждани, които са си дали труда да построят нещо вярвайки в нея.
  Напиши отговор