НАЧАЛО » българия

Мая Манолова и Федерацията на потребителите настояха топлата вода да не поскъпва

fb
3E news
fb
07-06-2019 03:47:00
fb

Необосновано е увеличението на цената на тока и парното и нечестно спрямо българските граждани. Това каза омбудсманът Мая Манолова, която участва в второто обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране през тази седмица. Този път в заседанието участват граждани, информира БГНЕС. Новите цени предвиждат увеличение на електроенергията с малко над 3,5%, а за топлоснабдяването - с малко над 4.5%.

Общественият защитник заяви, че продължава да се наблюдава порочната закономерност - при регистрирано намаление на цената на природния газ, цената на парното и на топлата вода да не се променят, а дори да се вижда увеличение. "Това увеличение на цената на електроенергията е абсолютно необосновано. То е нечестно. На фона на намаляващите цени на суровините то е наистина необяснимо. Предстои намаляване цената на природния газ. Такова е искането на „Булгаргаз“ - вярно, с 10 ст - под 1%, но така или иначе цената на природния газ ще бъде намалена, а цената на топлото ще бъде повишена", отбеляза Манолова.

Тя е недоволна, че регулаторът не е поканил гражданите и сдруженията, когато се води обсъждане с трите електроразпределителни компании.
По време на общественото обсъждане пред сградата на регулатора се събраха няколко пенсионери на протест срещу политиката на КЕВР и с викове срещу председателя Иван Иванов. Част от протестиращите бяха поканени да се качат и да участват в общественото обсъждане. Те призоваха членовете на КЕВР да не повишават нито цената на тока, нито цената на парното поне в рамките на половин година. През това време да се проверят всички енергийни и топлофикационни дружества дали те не допускат злоупотреби при фактурирането на услугите.

Гражданските организации и отделни протестиращи настояха да се променят общите условия за получаване на топлинна енергия, да се премине към индивидуални договори с топлофикационните дружества, да отпаднат топлинните счетоводители. Всички ТЕЦ-ове да бъдат подложени на засилени проверки от страна на КЕВР дали не надписват фактурите, настояват още те. "При милион и половина под ръба на бедност и, кажи-речи, още толкова на ръба - да се тръгва към нов ценови шок е гавра с българските потребители. Така че нашето предложение е да не се повишава цената на парното - в никакъв случай", каза Емил Георгиев, изп. секретар на Федерацията на потребителите.

По статията работи:

Георги Велев