НАЧАЛО » българия

Македония иска да се присъедини към проекта АЕЦ „Белене“

fb
3E news
fb
18-06-2019 12:25:00
fb

Македония обсъжда възможността за участие в проекта за строителството в България на втора атомна електроцентрала – АЕЦ „Белене“. Това е съобщил председателят на комисията за енергийно регулиране на Македония Беслимовски, цитиран в понеделник от Regnum.

По думите му, към настоящия момент македонската страна има първоначален интерес към участие в проекта като инвеститор.

„Нашата страна има въглищната ТЕЦ „Битоля“, но дори ако я преустроим на природен газ, тя ще остае зависима от вноса за производство на електроенергия. Затова има смисъл да инвестираме в ядрената мощност в България“, цитира думите на Беслимовски БНР, пише агенцията.

По-рано представителите на Черна гора също заявиха желание да се присъединят към проекта АЕЦ „Белене“, се припомня в информацията.

Напомня се също така ,че в края на месец май България започна процедура за избор на стратегически инвеститор за завършване на строителството на АЕЦ „Белене“. Съответният документ бе публикуван в официалното издание на Европейския съюз. Заявките за участие в проекта са със срок от три месеца. Могат да се подават документи както от български, така и от чуждестранни юридически лица, а и от съвместни предприятия, се казва в информацията на Regnum.

 

По статията работи:

Маринела Арабаджиева