НАЧАЛО » българия

Кои са разнообразните събития за Деня на Европа 9 май в България

Институциите на ЕС ще отворят своите „виртуални“ врати, за да отпразнуват Деня на Европа.

fb
3E news
fb
09-05-2021 08:05:01
fb

Денят на Европа 9 май ще бъде по-различен от всякога през 2021 г. с разнообразни събития на живо и онлайн в България и в останалите държавите членки. Институциите на ЕС ще отворят своите „виртуални“ врати, за да отпразнуват Деня на Европа на 9 май.

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Хората в целия ЕС и извън него ще могат да научат повече за Европейския съюз и какво прави той. Посетете портала за Деня на Европа, за да научите повече за Парламента, Комисията и другите институции на ЕС, както и за различните събития, посветени на Деня на Европа, които се провеждат в ЕС и по света. Задръжте курсора на мишката върху държава на интерактивната карта на портала, за да разберете какво се случва близо до вас, казват от Представителството на Европейския парламент в София. 

 

Ще може да направете виртуално посещение в Европейския парламент, в централата на Европейската комисията в сградата Берлемонт в Брюксел и в други институции на ЕС. Интерактивно онлайн пространство позволява на посетителите да играят игри, да гледат видеоклипове и да тестват общите си знания за ЕС, както и какво знаят за проблеми като зелена и цифрова Европа. С едно кликване потребителите могат да се присъединят към онлайн дебати по теми на ЕС и да се информират за онлайн събития. На сайта на Конференцията за бъдещето на Европа можете да споделите вашите идеи за оформяне на бъдещето на ЕС.

Събития за Деня на Европа в България

Филмови дни LUX и онлайн дискусия

Бюрото на Европейския парламент в България организира Филмовите дни LUX, които дават свободен достъп до трите филма, номинирани за Наградата LUX на публиката 2021. „Тяло Христово“ на Ян Комаса и „Колектив“ на Александър Нанау могат да бъдат гледани напълно свободно до 9 май 2021 г., включително, в платформата Festival Scope (броят на прожекциите е ограничен). На 9 май от 16:00 ч. е и прожекцията на „Още по едно“ на Томас Винтерберг в Дома на киното в София (ул. „Екзарх Йосиф“ № 37). Входът отново е свободен.

Филмовите дни LUX 2021 ще бъдат закрити със специална онлайн дискусия на 10 май, понеделник, от 17:00 до 18:00 часа, в която може да се включите на живо във Фейсбук. Събитието ще представи новия формат на Наградата LUX на публиката, както и гледните точки към номинираните филми на четирима кино ентусиасти и професионалисти: Андрей Слабаков, евродепутат, член на Комисията по култура на ЕП и режисьор, Мира Сталева, изпълнителен директор на София филм фест и член на журито на подбора на Наградата LUX, Весела Дринова, кино ентусиаст и главен редактор на сайта „Операция кино“, и Крис Захариев, влогър, артист, ТВ водещ и посланик на Наградата LUX. Модератор на дискусията ще бъде Станислава Айви, журналист, автор и режисьор на документални и игрални филми.

Повече подробности за това как да гледате филмите можете да намерите тук.

За любителите на игрите навън „Евродетективи“

За любителите на активностите навън е играта „„Евродетективи““, която ще отведе участниците на осем различни места в центъра на София, на всяко от които ще търсят отговор на загадки и ще научат интересни факти, свързани с европейски теми. За участие са необходими единствено смартфон с интернет връзка, два свободни часа и удобни обувки. „Евродетективи“ може да се играе и самостоятелно, и от групи, като играта е предназначена за хора над 16-годишна възраст. За решаването на загадките не е нужна предварителна подготовка, нито изтегляне на мобилно приложение, а единствено регистрация.

До 14 май фотоизложба „Еразъм+“

Между 30 април и 14 май 2021 г. всеки може да разгледа и фотоизложбата на открито „Еразъм+ със Стопанския факултет на СУ: прозорец към моята Европа“ с кадри на студенти и преподаватели от пътуванията им по време на образователни обмени по програмата Еразъм+. Изложбата се организира от Бюрото на ЕП в България съвместно със Стопанския факултет на Софийския университет и в партньорство със Столична община и Представителството на Европейската комисия в България. Изложбата е разположена в парковото пространство до Кино „Кабана“ край НДК.

Нощ на литературата на 12 май

Представителството на Европейската комисия в България е сред организаторите на Нощта на литературата - десето юбилейно издание в България, която ще се проведе на 12 май.

НДК ще бъде осветена с европейския флаг

Вечерта на 9 май между 20:00 и 24:00 ч. сградата на НДК в София ще бъде осветена в цветовете на европейския флаг, а през целия ден пътниците в над 250 жп гари в България ще бъдат поздравени по случай Деня на Европа и Европейската година на железопътния транспорт.

 

 

 

 

 

 

Денят на Европа
виртуално посещение
ЕП
Конференция за бъдещето на Европа
филмови дни LUX
фотоизложба
НДК
европейски флаг
По статията работи:

3E news