НАЧАЛО » българия

Кирил Комаров: България може най-бързо да построи АЕЦ в Европа

двата енергоблока на АЕЦ „Козлодуй“ ще могат да работят поне още 30 г., убеден е първият заместник-генерален директор на "Росатом"

fb
3E news
fb
16-04-2019 05:30:00
fb

Руската държавна корпорация „Росатом“ е готова да участва, под каквато и да е форма, в изграждането на АЕЦ „Белене“ и да продължи доброто взаимодействие с правителството на България. Това стана ясно от думите на първия заместник-генерален директор на компанията Кирил Комаров. Той участва в заключителна пресконференция на втория ден от международния форум АТОМЕКСПО-2019, който се провежда в Сочи.

„Ние сме удовлетворени от отношенията между „Росатом“ и българската държава. Не сме спирали да работим и сме благодарни на премиера Бойко Борисов и министъра на енергетиката Теменужка Петкова за откритостта и готовността за диалог“, обяви Комаров.

На въпрос от страна на български журналисти готова ли е „Росатом“ да участва като стратегически инвеститор в проекта АЕЦ „Белене“ и при какви условия, Комаров отговори: „Уверен съм, че никъде в света не може да се построи АЕЦ без участие на държавата“ . Той обаче направи уточнението, че страната ни вече участва в проекта с площадката, строителството и оборудването. Според Комаров на площадката в Белене България има възможност да изгради най-бързо атомна електроцентрала в Европа, в сравнение с другите проекти, които се реализират.

Причината е, че оборудването е изработено, голяма част от документацията е налична и много бързо може да се издаде лиценз. Според него всяка компания иска да види гаранция за възвръщането на инвестициите си.

Комаров съобщи, че министър Теменужка Петкова го е запознала, че България е поела задължения да премине към ново ценообразуване на пазара на електроенергия и да синхронизира своя пазар с този на Европа.
„Това значи, че инвеститорът ще знае какви ще бъдат цените на този пазар и дали ще може с продажбата на електроенергия да възвърне инвестициите си“, каза още той.

„Продължаваме да предоставяме гориво за АЕЦ „Козлодуй“. Според документите и обосновката, която е направена, двата енергоблока на АЕЦ „Козлодуй“ ще могат да работят поне още 30 години.

Кирил Комаров
АЕЦ "Белене"
АЕЦ "Козлодуй"
строителство на АЕЦ
По статията работи:

Георги Велев