ЕК ни съди, че не сме свързали Търговския регистър с останалите в ЕС

След над 4 години закъснение и множество напомнителни писма, Брюксел е решил да заведе дело срещу България

Икономика / България
3E news
482
article picture alt description

Брюксел завежда поредното дело срещу България. Този път причината е, че страната ни не е свързала Търговския си регистър с единната система на европейските такива служби. България е пропуснала срока за това, като по този начин е нарушила Директива ЕС 2017/1132.

Крайният срок за свързването на българския Търговски регистър със Системата за взаимно свързване на търговските регистри (BRIS) е бил 8 юни 2017 г. Над 4 години по-късно и след множество призиви от страна на ЕК България да изпълни ангажиментите си, тя все още не го е направила.  “В резултат на това нито една от функциите на BRIS не е налична по отношение на българските дружества”, обясняват решението си да заведат дело в Съда на ЕС от Еврокомисията.

От Брюксел уточняват, че несвързването на България с BRIS затруднява получаването на съответната информация за българските дружества за европейските граждани, компаниите и специалистите от ЕС. Освен това без BRIS търговските регистри не могат да си сътрудничат при трансгранични сливания, в които участват български дружества, или при процедури, свързани с трансгранични клонове на български компании.

В съобщението си ЕК отбелязва, че на 2 юли 2020 г. е изпратила  официално уведомително писмо на България. На 18 февруари 2021 г. е издала мотивирано становище срещу страната ни. Но свързването на нашия Търговки регистър с BRIS така и не се е състояло.

За разлика от други държави-членки, които са имали същия пропуск. Така например през юли 2020 г. ЕК е изпратила официално уведомително писмо до Франция и Ирландия, чрез което е поискала и от тях да предприемат необходимите действия. Оттогава обаче двете страни са предприели задоволителни мерки и Еврокомисията е решила да прекрати производствата срещу тях.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща