НАЧАЛО » българия

В Министерството на енергетиката се проведе среща във връзка с подобряване на електроснабдяването в села от Искърското дефиле

fb
3E news
fb
09-01-2019 08:23:00
fb

Цялостна модернизация на възлова станция „Елисейна“, която включва подмяна на енергийното оборудване и въвеждане на система за дистанционно управление – това е една от основните мерки в инвестиционната програма на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД за територията на Искърското дефиле, която бе представена днес в Министерството на енергетиката пред кметове на няколко населени места от района. Срещата, повод за която бе недоволството на местното население заради чести прекъсвания на електроснабдяването, се проведе със съдействието на заместник-министъра на енергетиката Красимир Първанов. През миналата седмица жителите на засегнатите села заплашиха с протести.

Чрез модернизирането на възловата станция ще се минимизира броят на засегнатите клиенти при нарушения в електрозахранването, поясни пред кметовете от региона Виктор Станчев, член на Управителния съвет на дружеството. Очакванията са до средата на годината проектът да бъде завършен.

За подобряване на електроснабдяването в региона ще бъдат монтирани и пет нови дистанционно управляеми комутационни апарати, чрез които се локализира конкретното място на повреда в електропровода. По този начин при авария се избягва изключване на големи участъци с много клиенти.

При нарочна проверка от дружеството са установили, че последните изключвания на електрозахранването са предизвикани от падане на заразени дървета извън сервитутните зони. По този повод ще се търси съдействие на държавните горски стопанства, за да бъдат маркирани и отсечени такива екземпляри.

Заместник-министър Първанов настоя за по-добра комуникация между „ЧЕЗ Разпределение България“ АД и кметовете, за да бъде населението своевременно информирано за всякакви действия, свързани с електроснабдяването в региона.

 

 

 

 

електроснабдяване
възлова станция Елисейна
енергийно оборудване
електрозахранване
ЧЕЗ Разпределение България
По статията работи:

Маринела Арабаджиева