БЕХ формира печалба от дейността си за първото тримесечие благодарение на ЕСО и АЕЦ „Козлодуй“

Енергетика / България
Георги Велев
1237
article picture alt description

Приходите от дивиденти в Българския енергиен холдинг рязко са се увеличили през първото тримесечие на 2021 г. и са достигнали 270,2 млн. лв. Година по-рано за същия период дивидентите са били за едва 218 хиляди лева. Това е записано в индивидуалния отчет на холдинга за първото тримесечие на тази година.  Именно благодарение на дивидентите печалбата на БЕХ се е увеличила до 278,7 млн. лв.  Всъщност дивидентите за БЕХ идват основно от две енергийни предприятия в групата – АЕЦ „Козлодуй“ и Електроенергийния системен оператор са изплатили 270 млн. лв. дивидент към холдинга за първото тримесечие на годината. Основно средствата са дошли от атомната централа, която е платила 220 млн. лв. дивидент след рекордната си печалба през миналата година.

В същото време вземанията от дъщерните компании продължават да се повишават и в края на март те са за общо над 3,4 млрд. лева. Най-големи са задълженията на НЕК, те се покачват през последното тримесечие и достигат 2,6 млрд. лева. Вземанията от ТЕЦ „Марица Изток 2“ вече доближават 700 млн. лева като тенденцията за тяхното увеличаване се запазва.

Холдингът има вземания от мини „Марица Изток“ за 20 млн. лв., както и от ICGB за почти 118 млн. лв.

Загуба за БЕХ през 2020 г.

За цялата 2020 г. БЕХ е формирал загуба от дейността си за 15,2 млн. лв. става ясно от консолидирания годишен отчет на финансовия холдинг. Приходите от оперативна дейност са намалели с 52% до 169,9 млн. лв.

На 2 август тази година предстои и падеж на облигационната емисия с номинал 550 млн. евро, припомнят от холдинга.

За 2020 г. не е имало допълнителни отчисления на дивиденти от ЕСО и АЕЦ „Козлодуй“, което на практика е намалило приходите на БЕХ. В същото време разходите на „Булгартрансгаз“ за изграждане на газопроводи са се увеличи значително и компанията не е представила дивидент от печалбата си в БЕХ.

Вижте още:

 Печалбата на АЕЦ „Козлодуй“ достигна 138 млн. лева за първото тримесечие на годината

 ТЕЦ „Марица Изток 2“ натрупа загуба от над 341 млн. лева за 2020 г.

 НЕК отчита положителен финансов резултат от над 47 млн. лв. през първото тримесечие на годината

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща