НАЧАЛО » българия

АИКБ посочи енергийното министерство и държавните фирми като отговорни за скъпия ток на борсата

fb
3E news
fb
12-07-2019 02:33:00
fb

"Прокуратурата трябва да установи дали има престъпление, след което да определи извършителя. Имайки предвид ограниченото предлагане и производство на електрическа енергия, отговорни лица най-вероятно ще са ръководството на ТЕЦ "Марица-Изток" 2, ръководството на БЕХ и министерството на енергетиката". Това заяви изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов по повод на последния сигнал, който бизнес организациите изпратиха до главния прокурор.

Трите големи бизнес организации - Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България поискаха вчера от главният прокурор Сотир Цацаров да провери пазара на електрическа енергия и по-конкретно - недостатъчното предлагане на количества от производителите на електроенергия на платформата "Ден напред".

Според работодателите фактите дават обосновано предположение за извършване на престъпление от общ характер. В случай че бъде установено извършено престъпление, да се повдигне обвинение срещу евентуалните извършители, поиска Иванов. Той добави, че подаденият сигнал е насочен основно към недостатъчното предлагане на електроенергия. Причините за призива срещу държавната ТЕЦ "Марица Изток" 2 са, че на 3 юли централата не е работила с пълния си капацитет, а с една трета от инсталираната мощност и до една втора от разполагаемата в конкретния ден мощност.

По негови думи индустриалците се опасяват от недобро управление на държавната централа. Иванов посочи, че предстои да бъдат подадени сигнали и към Комисията за защита на конкуренцията и КЕВР. Той уточни, че ограниченото предлагане е следствие и на концентрация в производителите и в търговците на електроенергия.

Има търговци, които са изкупили голяма част от базовите мощности на големите ни централи, разполагат с огромен капацитет от електроенергия за година напред и съответно могат да ограничават предлагането на платформата "Ден напред" и да карат цената да експлодира, както се случи на 3 юли, обясни директорът на АИКБ. По тази причина следващият сигнал, който ще бъде подаден, е за концентрация при някои от търговците и при някои от производителите.

Държавата вече се самосезира след няколкото настоявания на бизнес организации и енергийни търговци. Сега Комисията за енергийно и водно регулиране, заедно с Комисията за защита на конкуренция трябва да направят проверки на пазара.

По статията работи:

Георги Велев