Nord Stream 2 AG без санкции. Само политическа маневра на САЩ или нещо повече

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
601
article picture alt description

Решението на САЩ за спиране на санкциите срещу компанията Nord Stream 2 AG, оператор на газопровода "Северен поток 2", е свързано с много фактори. На първо място е предстоящата среща между държавните глави на САЩ и Русия. Това коментираха пред Dir.bg и 3eNews експерти, които пожелаха анонимност.

Засега не е ясно дали това е по искане на руската страна, но предвид това, както е формулирано в изявлението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, може да се смята, че има много по-сериозни причини американската страна да се откаже от санкции на този етап. Вратата обаче не е затворена докрай, оставена е възможност за връщане към подобни действия, или поне някаква степен на контрол върху руските газови потоци за Европа, става ясно от изявлението.

В този смисъл решението на САЩ трябва да се гледа под лупата на общата сигурност и предизвикателствата, пред които ще бъде изправен светът през следващите години. Картината трябва да се гледа в нейната цялост. Светът, след отминаването на пандемията COVID-19, се готви да премине като цяло към един нов етап на индустриално развитие, а това няма как да се случи, ако всички страни нямат готовност в определена степен, ако на световно ниво не съществува достатъчна степен на сигурност.
Американският президент Джо Байдън се опитва да върне САЩ на лидерското място, което страната заемаше преди президента Тръмп. Неслучайно събитията се развиват много бързо след връщането на САЩ в Парижкото споразумение за климата.

От този ъгъл трябва да се гледат и преговорите с Иран за връщането на страната към първоначалните параметри на "ядрената сделка". Трябва да се припомни, че споразумението за "иранската ядрена сделка" даваше гаранция за спиране на дейността на терористичните организации в този регион.

На следващ етап е нормализиране на отношенията с Русия. Това няма как да стане при тази силна конфронтация, създадена от предишната американска администрация срещу "Северен поток 2". Още повече, че Германското правителство стои твърдо зад този проект и отстоява становището, че той е икономически, а не политически. Сега Германия може да се поздрави с успешна външна политика, а това отговаря на амбициите й за лидерство по отношение на "зелената сделка". Не бива да забравяме, че Германия е и важен икономически и търговски партньор за САЩ.

Тези дни немското издание Mitteldeutscher Rundfunk публикува статия, в която коментира възможността за пренос на водород по новия газопровод "Северен поток 2". Ако наистина такива планове съществуват, това решение се вписва от гледна точка на енергийната сигурност на Европа. Вероятно след срещата Байдън-Путин ситуацията постепенно ще се изяснява, но на този етап може да се смята, че на първо място излиза общата сигурност.

Това е вид "политическа маневра", коментира друг експерт решението на САЩ за отказа от санкции срещу Nord Stream 2 AG. Той допълни, че така, както е формулирано, решението остава силно неясно. Сега всичко зависи от срещата на президента на САЩ Джо Байдън с руския му колега Путин, каза експертът.

Има още един нюанс и той е свързан със следващата стъпка от политиката на САЩ - отношенията с Китай. Там ситуацията е доста по-сложна. При всички случаи обаче

САЩ нямат полза от такова сближаване между Русия и Китай, каквото се наблюдава на този етап. Решението на САЩ за свалянето на санкциите срещу "Северен поток 2" идва ден след като Русия и Китай стартираха мащабен ядрен проект за изграждане на четири нови ядрени блока, а това няма как да не безпокои САЩ. Така че, да, това е политическа маневра, но не съвсем. Зад нея стоят икономически и финансови интереси.

Тази картина няма да е пълна, ако не бъде включен и погледът върху процесите на Балканите и Турция. Напоследък станаха по-явни процесите на присъединяване на Западните Балкани към ЕС, а това е от полза за САЩ, защото те могат да се превърнат в нов вход и за американски енергийни ресурси.

Колкото до "Турски поток", явни санкции едва ли може да се очакват, предвид наличието на други механизми за контрол. Факт е, че буквално дни преди да стане ясна позицията на САЩ за "Северен поток 2" Държавния департамент осъди антисемитския тон на турския президент Ердоган, което означава, че много отблизо се следи ситуацията особено в Средиземноморието, а в този случай и върху бъдещите енергийни коридори, част от които е България.

Текстът е публикуван първо в https://dir.bg/

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща