СО2 и газа завършват седмицата с рекордни цени

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
880
article picture alt description

Въглеродните емисии (СО2) през изминалата седмица отбелязаха съществен ръст. 

Декемврийските фючърси на  ICE EUA  завършват седмицата на рекордната цена от 59.90 евро за тон, което представлява ръст спрямо предходната сесия от 5.34 %. 

Стойността на фючърсите за правата на емисиите за СО2 започна да се повишава на 24 август, когато бе отчетен ръст до 56.60 евро за тон.  Съществен и доста бърз темп на повишение обаче бе отчетен в петък, 27 август  когато стойността успя за кратко време да достигне първо до 58.31 евро за тон към 17.30 часа и буквално за часове скочи до 59.53 евро за тон, за да завърши до нивото от 59.90 евро за тон. 

Предишния рекорд на стойностите на СО2 бе регистриран на 16 август – 58.16 евро за тон. За сравнение на 13 август стойността бе 55.38 евро за тон, а на 20 август 54.14 евро за тон.

Газ

Цената на природния газ на най-търгувания европейски хъб TTF също се повиши и завършва седмицата на рекордно ниво от над 580 долара за 1000 куб м. Най-близкият до спот котировките фючърсен договор – този за септември на TTF на ICE Futures излетя до рекордното ниво от 585 долара за 1000 куб м. 

В този диапазон  остават и октомврийските фючърси.

Така например в петък октомврийският фючърс на TTF на ICE Futures стартира при цена от 46 евро за MWh и завърши при цена от 48.120 евро за MWh. 

Предварителната прогноза на експертите е, че цената на синьото гориво на TTF за четвъртото тримесечие ще е от порядъка на 48.31 евро за MWh, а през зимните месеци вероятността за  поевтиняване е много слаба – до 47.27 евро за MWh и очакване за съществен спад едва през април 2022 г.

Междувременно в петък вечерта агенция Bloomberg, позовавайки се на свои източници съобщи,  че „Газпром експорт“ е престанал да предлага през седмицата на електронната си платформа газ за 2022 година. Официалните данни на електронната платформа сочат, че последният договор за първото тримесечие на 2022 г. е бил продаден на 23 август, а на 24 и 26 август са се продавали договори само за 2023 г.  

Според агенцията, измененията в договорите са станали час след публикуването на решението на германския съд, който застана зад решението на немския регулатор и отказа да освободи „Северен поток 2“ от обхвата на Газовата директива на Европа. 

Както вече бе коментирано нееднократно „Газпром“ по време на предишните търгове отказа да резервира допълнителни капацитети за транзит на газ през Украйна и по газопровода „Ямал-Европа“.  Компанията претърпя и мащабна авария в завода си в Нови Уренгой. 

Така газа на европейските газови хъбове продължава да се търгува в диапазона на исторически максимуми. Един от факторите в подкрепа на цените, освен посочените е ниското ниво на запасите в хранилищата на Европа и огромната несигурност по отношение на руските доставки и сроковете за пускането на „Северен поток 2“.  Всъщност именно поради липсата на резервиране на капацитет по „Ямал – Европа“ в по-дългосрочен план се оценява като „бичи сигнал“ за пазара. 

Газохранилища

Към настоящия момент нивото на запълване на европейските подземни газохранилища остава много ниско. Ако през миналата година към края на август запълването е достигало до 90 %, то според данните на GIE към 26 август тази година е 65.72 % или 731.2479 TWh при тренд от 0.32 %. 
В частност запълването на газохранилището Чирен в България е до 55.05 % или 3.4514 TWh при тренд от 0.53 %. 

Като цяло нивото на запълване се определя като най-ниското от 2018 година и затова този фактор също се възприема като „бичи“. Още повече, че за да има яснота по отношение на картината трябва да се добави и ниското ниво на запълване на собствените газохранилища от страна на „Газпром“. Според предварителните данни те са още по празни от европейските – запълнени се едва до 20 % , а датата за нагнетяване – края на октомври е съвсем близо. 

На този фон очакванията за пускането на газ по „Северен поток 2“ се отдалечават и заради решението на Върховния съд в Дюселдорф, който застана твърдо зад решението на немския регулатор за неизключване на руския газопровод от измененията в европейската Газова директива. Така дори и да бъде завършен газопровода около него остават редица въпросителни. Освен това предстои да се внесе яснота и по отношение на това кой ще оперира „Северен поток 2“. Засега има внесено искане за сертифициране от страна на Nord Stream 2 AG през юни. Самият процес на сертифициране обаче отнема поне 6 месеца. Всъщност и поради този, а и други въпроси, касаещи и транзита на газ през Украйна остават, а всичко това оказва натиск върху пазара. 
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща