Преобладаващо на печалба затвориха пазарите на акции в Западна Европа в петък

Седмичната равносметка е значително по-добра, тъй като повечето от измерителите завършиха с ръст около и над процент

Икономика / България
Георги Вулов
642
article picture alt description

И въпреки че преобладаващо на печалба затвориха пазарите на акции в Западна Европа в петък, трендът е значително по-нисък от този в четвъртък, когато повечето измерители приключиха търговията с повишение над процент. Затова и седмичната равносметка показва по-добри резултати от петъчната сесия, което се дължи на подобряващите се икономически показатели за еврозоната.

Статистиката

Потребителското доверие в германската икономика ще се повиши през юли на фона на облекчаването на ограничителните мерки, наложени заради пандемията на коронавируса, съобщи изследователската компания GfK в петък. Водещият индекс на потребителското доверие в Германия, изчислен от GfK, се повиши до минус 0.3 пункта през юли от ревизираните минус 6.9 пункта през юни. Това е най-високата стойност от август 2020 г. насам.

Индексът на потребителското доверие в Обединеното кралство през юни остава непроменен спрямо предходния месец и възлиза на минус 9 пункта, показват данни на биртанския клон на GfK NOP, което изчислява този показател. Това е максималната стойност на показателя от март миналата година. Експертите, анкетирани от Trading Economics, очакваха средно увеличение до минус 7 пункта. През юни 2020 г. стойността му беше на минус с 30 пункта.

Доходите на американците

през май са намалели с 2% в сравнение с предходния месец, показват данни на Министерството на търговията на страната. В същото време разходите на американците не са се променили. Важно е да се отбележи, че спадът в доходите на населението на САЩ продължава втори пореден месец и е свързан със завършването на редица стимулиращи програми, по които американците получават плащания.

През април спадът на доходите е бил с 13.1%. Разходите на американците през април, според ревизирани данни, са се увеличили с 0.9%, а не с 0.5%. Като част от този доклад на търговското ведомство, традиционно се публикува динамиката на индекса PCE Core (Personal Consumption Expending, без храна и енергия), ключов индикатор за инфлацията, който внимателно се среди от Федералния резерв на САЩ (Фед).

Индексът PCE Core се е увеличил съответно с 0.5% спрямо април до 3.4% през май, като нарастването в годишно изражение е най-високото от началото на 90-те години. Трябва, обаче, да се подчертае, че потребителските разходи представляват около 70% от икономиката на САЩ. Затова и оценката на анализаторите е, че данните на Министерството на труда не удовлетворяват инвеститорите от двете страни на Атлантическия океан.

По принцип търговците наблюдават внимателно отблизо всички данни, които са свързани с инфлацията, какъвто е PCE Core, като вярват, че по-бързият растеж на потребителските цени, заедно с подобрения пазар на труда и икономиката като цяло, могат да принудят Фед да започне постепенно да премахва стимулите по-рано от очакването на пазарните участници.

За борсата в Лондон много важно беше

предупреждението на Банката на Англия

в четвъртъкq че предвид по-нататъшното нарастване на глобалния ценови натиск, инфлацията в Обединеното кралство може да "надмине 3% за известно време" към края на годината на фона на нарастващите цени на енергията и суровините. Британската централна банка запази основните параметри на паричната политика след срещата през юни, като заяви, че всяко ускоряване на инфлацията вероятно ще бъде временно.

Пазарите

До обед общият индекс на най-големите компании в Западна Европа STOXX 600 спадна 0.04%, от националните измерители на „сините чипове“ с най-голям спад беше испанският IBEX 35 (-0.26%), следван от германския DAX (-0.22%) и френския CAC 40 (-0.21%). В същото време британският индикатор FTSE 100 се повиши с 0.17%, а италианският FTSE MIB нарасна с 0.16%. Следобед всички основни индикатори приключиха в зелената зона, с изключение на един.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст затвори британският FTSE 100, а единствен със спад завърши френският САС 40.

Акциите на германския производител на спортни стоки Аdidas, вторият в света след американската компания Nike, се повишиха с 6.44% до върха на STOXX 600.

Основният му европейски конкурент Puma също отчете ръст, но по-слаб, с 2.03%.

В същото време котировките на акциите на германската пощенска и логистична компания Deutsche Post се понижиха с 0.86%, след като бе публикуван финансовият отчет на FedEx Corp., което се счита за барометър на ситуацията за американската икономика.

На дъното на STOXX 600 слязоха акциите на британската фармацевтичната компания Vifor Pharma, които загубиха нови 5.32%, след като в четвъртък изтриха 5.34%, заради решението си да  преразгледа резултатите от ключово изпитание на свой препарат срещу COVID-19.

Седмичната равносметка

показва, че всички основни индикатори са с повишение около и над процент. На върха е британският FTSE 100 (+1.69%), следван от общоевропейския STOXX 600 (+1.23%), германския DAX (+1.04%), италианския FTSE MIB (+1.11%), френския САС 40 (+0.85%) и испанския IBEX 35 (+0.71%).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща