„Росатом“ иска да създаде съвременна руска гео-навигационна система за добив на нефт и газ

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
288
article picture alt description

Специалисти от руския атомен сектор планират в разстояние на две години да създадат съвременна гео-навигационна система, която да замени вносната и, която да се използва за усвояване на петролните и газови находища. Разработката й е поръчана от предприятието на държавната корпорация „Росатом” на ФГУП „Електрохимприбор” (Лесной, Свердловска област), следва от материалите на уебсайта на „Росатом”. Както се посочва в техническото задание, в нефтогазовия сектор най-актуални са задачите свързани с увеличаване на добива, повишаване на коефициента на извличане на въглеводороди и намаляване на разходите за строителство и експлоатация на кладенците. Един от най-значимите методи за постигане на високи показатели при разработката на находища е строителството на хоризонтално кладенци с голяма площ на разкритие на пластовете, се казва в документа. В Русия практически липсва производство на оборудване е апаратура за съвременните технологии на сондиране а за пробиване на хоризонтални кладенци се използва само вносно оборудване. Освен това съвременните технологии на строителство на хоризонтални кладенци са базирани на използването на комплексна апаратура за изследване на кладенеца по време на пробиването, се отбелязва в техническото задание.

„Такива технологии притежават само четири водещи световни компании в сектора (Schlumberger, Halliburton, Baker Hughes, Weatherford), които продават на пазара петролни услуги само с премии. Така че е създадена ситуация, при която петролния и газов сектор на Русия практически напълно зависи от чужди технологии в частта за разработка на находищата и при условията на засилваща се политика на санкции възникват съществени ограничения за развитие на сектора. Това от своя страна е предпоставка и стимул за създаване на родна апаратура и оборудване за хоризонтално сондиране“, се казва в документа.

Целта е разработка на гео-навигационна система предназначена за комплексни геофизически изследвания на скалните породи чрез сканиране. В процеса на опитните конструкторски дейности предстои да се изготви необходимата работна конструкторска документация за опитни образци на модулите на кладенците, наземна станция, осигуряване на технологичното проектиране и подкрепа за производство, както и предварителни тестове. Според резултатите от изпитанията ще бъде необходимо да се разработи проектна и експлоатационна документация за самата гео-навигационна система, като се вземат предвид технологичните възможности за производството на оборудване в Русия. Изпитания на системата са планирани да се проведат до май 2021 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща