Франция е скептична относно разширяването на схемата с въглеродните емисии при сградите и транспорта

Енергетика / Свят
Георги Велев
700
article picture alt description

Франция изрази „резерви“ относно социалните последици от разширяването на пазара на въглерод в строителния и транспортния сектор. Това стана ясно по повод на предложението, представено от Европейската комисия в сряда. Предложеното разширяване на пазара на въглеродни емисии в ЕС е част от плана за действие на Комисията „Адаптиране към 55“, който има за цел да помогне на ЕС да постигне новата си цел за намаляване на емисиите на CO2 с 55% до 2030 г. Въпреки че Франция споделя амбицията на Европейската комисия „да постави Европа в челните редици на борбата с климата“, тя все още има резерви относно социалните последици от разширяването на пазара на въглерод в при сградите и транспортния сектор. Тази „социално рискова“ реформа на пазара на въглерод, според асоциацията на неправителствените организации Climate Action Network, може да увеличи сметките за газ и енергия на най-бедните домакинства във Франция и в Европа, съобщава Euractiv France.

„Франция има резерви относно значимостта на тази мярка и нейните последици за домакинствата и малкия бизнес. Ще продължиm дискусиите, за да гарантира, че социалната справедливост и солидарност остават в основата на действията по климата “, предупредиха от министерството на екологичния преход.

Същото важи и за консервативната група на ЕНП в Европейския парламент: „Въпреки че предложението за създаване на Социален фонд за борба с климата е похвално, така че най-уязвимите да не понесат тежестта на екологичния преход, Европейската комисия изглежда забравя, че е средната класа, която във Франция, както и в Европа, ще понесе тежестта на повишаването на цените на горивата “, коментира евродепутатът Агнес Еврен.

Завръщане на жълтите жилетки

Радикалната лява партия La France Insoumise (LFI) следва подобна линия, изразявайки опасения, че разходите за замърсяване ще се поемат от физически лица, а не от замърсяващите компании. „Гражданите плащат, а замърсителите ще прибират в джоба“, се казва в съобщението. Някои се опасяват, че реформата на въглеродния пазар в ЕС може да доведе до връщане на движението „Жълти жилетки“ за 2018 г. във Франция, при което имаше протести срещу увеличаването на данъците върху цените на горивата.

„Не правете грешката да разширите пазара на въглеродни емисии към отоплението на сградите и горивата. Преживяхме го във Франция, то ни даде жълтите жилетки “, предупреди Паскал Канфин, председателят на комисията по околна среда на Европейския парламент, който нарече предложената реформа„ политически самоубийствена “.

„Съществува реален риск от политическа мобилизация в няколко държави от ЕС, особено във Франция, където е възможно този въпрос да бъде политизиран девет месеца преди президентските избори“, каза Томас Пелерин-Карлин, директор на енергийния център на института „Жак Делор“.Според Нийл Макаров от мрежата за климатични действия, реформата е още по-несправедлива, тъй като „тежката промишленост ще бъде освободена от принципа замърсителят плаща на европейския пазар на въглерод до 2035 г.“.

Европейски климатичен социален фонд

От своя страна Европейската комисия се опитва да успокои и обяви намерението си да създаде фонд със 72 милиарда евро за социален климат в подкрепа на най-тежко засегнатите от реформата. Субсидиите ще се използват, например, за закупуване на електрически превозни средства, инсталиране на зарядни станции или обновяване на сгради.

„Европейската комисия разбра социалните залози. Символично е много силен. Той е по-интелигентен от това, което френското правителство прие по отношение на данъка върху въглерода през 2017-2018 г. “, каза Пелерин-Карлин.

Този фонд трябва да бъде създаден една година преди новия европейски пазар на въглерод, през 2025 г. „Това е правилната логика. Първо помагаме на хората и след това вдигаме цените ”, добави той.

Но за евродепутата Филип Ламбертс от групата на Зелените в ЕП размерът на социалния фонд „остава ограничен и основните проблеми за създаването му не са разгледани“.Ламбертс се страхува от „социалния дисбаланс“ и призовава за „специфична подкрепа за уязвимите граждани и хората в бедност, за да се запази достъпното отопление и гориво за тях“.

Трансграничен въглероден данък и електромобилите

Други предложения в пакета „Адаптиране към 55“ обаче изглежда срещат консенсус. Две ключови мерки привлякоха особено вниманието на правителството, като се започне с механизма за регулиране на трансграничните въглеродните емисии (CBAM), за който Франция отдавна призовава.

„Този инструмент е от съществено значение за осигуряване на ефективността на нашите политики за борба с изменението на климата чрез предотвратяване на изтичането на въглерод“, добавят от министерството на екологичния преход. Механизмът следва също така да даде възможност да се определи рамка, „съвместима с правилата за международна търговия и в прозрачност със страните партньори на ЕС“, добавят оттам.

Замяната на квоти за безплатни емисии на въглеродния пазар на ЕС с CBAM е „изключително полезна“, добави Пелерин-Карлин, тъй като премахва стимулите за замърсяване от търговските партньори на ЕС.

Друг основен положителен момент за Франция е целта до 2035 г. всички нови регистрирани автомобили да бъдат с нулеви емисии. „Изглежда необходимо да се поддържа отворен технологичен подход, който не изключва високопроизводителните хибридни превозни средства и да се осигури подкрепа за автомобилната индустрия“, заяви правителството.

В началото на 2022 г. в Парламента ще започнат преговори за бъдещия пакет Адаптиране към 55. Без съмнение Франция ще следи отблизо дискусиите за разширяване на пазара на въглеродни емисии върху горивата за транспорт и отопление, особено тъй като е планирано да поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС през януари 2022 г. за шест месеца.

„Франция е наясно с отговорността, която ще й се падне през първата половина на 2022 г., и ще се стреми да придвижи този емблематичен въпрос напред по време на своето председателство на Съвета на Европейския съюз“, заявяват от правителството.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща