ООН алармира: Рискът от ядрен сблъсък е най-висок от времето на Втората световна война

Икономика / Свят
Галина Александрова
523
article picture alt description

Рискът от използване на ядрено оръжие е най-висок от времето на Втората световна война, каза вчера високопоставен експерт по сигурността от ООН, като нарече това "неотложен" въпрос, към който светът трябва да се отнася по-сериозно, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.   

Рената Дуан, директор на Института за изследвания в областта на разоръжаването на ООН (UNIDIR) заяви в Женева, че всички страни, притежаващи ядрено оръжие, имат действащи програми за неговата модернизация и че средата в сферата на контрола на въоръжаването се променя, отчасти поради стратегическото съперничество между САЩ и Китай. Тя отбеляза, че традиционните споразумения за ограничаване на въоръженията са подкопани също от появата на нов тип война, с нарастваща доминация на въоръжени групи и частни военни формирования, както и на нови технологии, размиващи границата между отбрана и нападение.    

През последните две десетилетия преговорите за разоръжаване бяха в задънена улица, а 122 страни подписаха през 2017 г. Договора на ООН за забрана на ядрените оръжия , отчасти поради чувство на безсилие, и отчасти заради осъзнаването на рисковете, посочи Дуан. "Смятам, че има нужда да бъде признато, а този въпрос някак си липсва от полезрението на медиите, че рискът от ядрена война в този момент е особено висок, и рисковете от използване на ядрени оръжия заради някои фактори, които посочих, са по-високи сега от когато и да било след Втората световна война", заключи директорът на Института за изследвания в областта на разоръжаването на ООН.   

Договорът на ООН за забрана на ядрените оръжия беше подкрепен от Международната кампания за премахване на ядрените оръжия, която спечели Нобелова награда за мир през 2017 г., припомня Ройтерс.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща