Цените на петрола се понижават в очакване на срещата на ОПЕК+

Енергетика / Свят
3E news
249
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол след слабата разнопосочна динамика по-рано се понижават, но все па остават близо до постигнатите нива през миналата седмица, когато бяха постигнати седемгодишни максимуми.

Априлските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures се търгуват на ниво от 88,76 долара за барел – с 0,50 долара, или с 0,56 %.

Стойността на фючърсите за месец март за петрола сорт WTI на нюйоркската борса (NYMEX) спадат с 0,52 долара (с 0,59 %) – до 87,63 долара за барел.

Резултатите от януари демонстрираха най-значителния подем за последната година, а в подкрепа на котировките се оказа дефицитът на доставките и геополитическото говорене за напрежението между Източна Европа и Близкият изток.

От известно време обаче вниманието на търговците се пренасочва към предстоящата среща на министрите на страните от ОПЕК+. Пазарът е в очакване, че на втори февруари ще бъде взето решение за продължаване на плана за увеличаване на добива на петрол от настоящите 400 хил. барела на ден месечно.

Част от експертите са на мнение, че ОПЕК+ няма възможности за увеличаване на добива, а дефицитът на предложения ще продължи да оказва натиск върху пазара и в подкрепа на по-високите цени.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща