11 държави от ЕС се противопоставиха на португалската идея да се удължи финансирането на газови проекти

Енергетика / Свят
Георги Велев
741
article picture alt description

Единадесет държави, включително Германия, Дания и Нидерландия, са готови да отхвърлят плана за удължаване на подкрепата на ЕС за трансгранични проекти за природен газ и вместо това да настояват за правила за изключване на изкопаемите горива от еврофинансиране. Това, се посочва в документ, видян от агенция Ройтерс. Това стана след като Португалия, която в момента е ротационен председател на страните от ЕС, изготви предложение, което отвори вратата за изкопаеми газове в правилата за финансиране на трансгранични проекти.

Европейските правила „TEN-E“ определят кои трансгранични енергийни проекти могат да бъдат обозначени като проекти от общ интерес (PCI). Този списък се преразглежда на всеки две години и енергийните проекти, които се появяват в него, имат достъп до определени фондове на ЕС и бързо издавани разрешителни., припомня Euractiv. В момента ЕС ги пренаписва, за да ги приведе в съответствие с климатичните си цели. През декември Европейската комисия предложи нова версия, която специално изключва петролната и газовата инфраструктура.

Но португалският проект е на път да промени предложението на Европейската комисия. Чрез него се въвеждат вратички за газопроводи, което да им позволи да получат финансиране до края на десетилетието.

„TEN-E не трябва да поддържа инвестиции във фосилни горива“

Единадесетте страни, които се противопоставиха на това - Австрия, Белгия, Дания, Германия, Естония, Ирландия, Люксембург, Латвия, Холандия, Испания и Швеция - повториха позицията си отпреди месец, когато подписаха декларация за премахване на изкопаемите горива при преразглеждането от регламента за TEN-E.

„Инвестициите в инфраструктура трябва да осигурят жизнеспособен път далеч от разчитането на изкопаеми горива. 11 държави-членки, включително Дания, призовават за [а] спиране на финансирането от ЕС на проекти за изкопаеми горива в рамките на подготовката за дискусии по TEN-E днес в Брюксел.“, написаха в туитър представители на преговорния екип на Дания.  „TEN-E не трябва да улеснява инвестициите в инфраструктура за изкопаеми горива, нито смесване на водород с изкопаеми горива“, се казва в декларацията. „TEN-E трябва да допринесе за разработването на рамка за жизнеспособен път далеч от зависимостта на фосилните горива.“, допълват страните.

Правилата ще бъдат "лакмус тест" на обещанието на ЕС да елиминира нетните си емисии до 2050 г., се казва в съобщението. Декларацията е важно изявление преди дискусиите между страните от ЕС, според Клод Турмес, министър на енергетиката на Люксембург, който пише в Twitter преди дискусиите. „За Люксембург, Дания, Германия и осем други държави-членки новият регламент за TEN-E не трябва да поддържа изкопаеми газове, нито смесване на водород“, категоричен бе той.

Франция запази мълчание

Това разделение между страните от ЕС по отношение на TEN-E отразява всъщност и по-широкия спор относно ролята на газа като преходно гориво. Много страни от общността, включително Европейската комисия и страните от Централна и Източна Европа, заявиха, че ще е необходим природния газ като преходно гориво за премахване на употребата на по-замърсяващите въглища.

Специализитаното издание Climate Home News съобщи, че девет държави, основно от Източна Европа, са подписали съвместно изявление, в което се аргументира, че газовите проекти, които вече са влезли в процеса на издаване на разрешения, трябва да останат допустими за финансиране до 2030 г., „тъй като всички тези проекти допринасят за енергийния преход към неутралност на климата“.Франция не подписа нито едно от изявленията, отбелязвайки продължение на мълчанието си по темата за природния газ, най-вероятно поради усилията си да подкрепи ядрената енергетика.

Природен газ до 2030 година

В предложението на Португалия се посочва, че проектите в островните държави Малта и Кипър със статут на PCI трябва да го запазят, докато не бъдат напълно свързани с европейската газова мрежа. Това би могло да помогне за осигуряването на завършването на тръбопровода Eastmed на Гърция, Кипър и Израел за снабдяване на Европа с газ от източното Средиземноморие. В предложението се казва още, че до 2030 г. инвестициите за модернизиране на газопроводи за пренос на водород трябва да имат право да пренасят природен газ, смесен с водород.

Клод Турмес от Люксембург преди това се аргументира срещу това, заявявайки: „Тази идея да се смеси много скъпо шампанско с евтина лимонада в газопровод няма смисъл, защото там, където се нуждаем от най-много зелен водород, е в индустрията и това е химичното свойство на водорода, от което се нуждаем“.

От екологичната организация Global Witness заявиха също, че правилата не трябва да се поддържат изкопаеми горива занапред. Те посочиха доклада на Международната енергийна агенция от миналия месец, че инвестициите в нови проекти за доставка на изкопаеми горива трябва да спрат, ако светът иска да достигне беземисионна икономика до 2050 г. Португалия се опитва да задоволи „най-ниските общи знаменатели“, за да постигне сделка на всяка цена, каза Тара Конъли, еколог занимаваш се газовите въпроси в Global Witness. „Не се заблуждавайте, това е абсолютен неуспех от името на португалското председателство да постигне прогресивна сделка с държавите-членки, която е годна за климатичните извънредни ситуации, пред които е изправен светът“, добави тя.

Представители на Португалия отказаха коментар. Посланиците на ЕС обсъдиха предложението в сряда (2 юни). Но държавите от ЕС и Европейският парламент трябва да преговарят и одобряват правилата за TEN-E финансиране.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща