Цените на вятърните турбини ще се повишат с 10 на сто в следващите 12 месеца

Енергетика / Свят
Георги Велев
3612
article picture alt description

Очаква се цените на вятърните турбини да се повишат с до 10% през следващите 12 до 18 месеца поради увеличаването на цените на суровините, логистичните разходи и предизвикателствата, свързани с коронавируса. Това изчисляват анализаторите от Wood Mackenzie, цитирани от renews.biz.

Повишаването на цените на стомана, мед, алуминий, както и на въглеродните влакна, съчетано с четирикратно увеличение на логистичните разходи, са увеличили цените на турбините през последните шест месеца, а Wood Mackenzie прогнозира тази тенденция да продължи поне през следващата година.

Директорът на анализаторския отдел на Wood Mackenzies Шаши Барла обясни: „Оригиналните производители на турбини и доставчиците на компоненти са изправени пред двойно голямо увеличение на разходите и леко понижение в търсенето през следващите две години поради американския данъчен кредит за производство и постепенното премахване на тарифите от Китай. „Въпреки това увеличение на разходите, ние очакваме цените на турбините да се върнат към нормалните нива до края на 2022 г.“

Тъй като борбата между САЩ и Китай не показва никакви признаци на подобрение, производителите на турбини проучват алтернативни центрове за доставка, като Индия, уточняват в анализа си от Wood Mackenzie.

Барла добави: „Стратегиите на веригата за доставки„ Индия за Индия “и„ Индия за целия свят“ насърчават водещите доставчици на турбинни компоненти да следват своите клиенти на турбини и производители на оборудване в азиатско-тихоокеанския регион.

„Както се очакваше, нарастването на търсенето в Индия не успя да се осъществи, което позволява на производителите на оригинално оборудване и доставчиците да се възползват от излишния производствен капацитет, за да обслужват експортните пазари рентабилно.

„Тъй като производителите на оригинално оборудване продължават да произвеждат турбини от последно поколение в Индия, доставчиците на компоненти се разширяват на пазара, за да произвеждат компоненти по -близо до фабриките за на своите клиенти.“

Тъй като пазарните условия продължават да се развиват, производителите и доставчиците на турбини трябва да възприемат технологии и материали от следващо поколение, тъй като през следващите четири до пет години ще се появят нови проблеми при веригата за доставки (bottle necks) важни материали, подчертават Wood Mackenzie в своя анализ.

Барла каза: „Ако капацитетът на важни капиталови компоненти и суровини не се разшири през следващите две години, индустрията на вятърните турбини ще се сблъска с ограничения в предлагането, които биха могли да поставят проблеми за целите за декарбонизация на ниво държава.

„Капацитетът на морски вятърни централи, въглеродни влакна, генератори с постоянни магнити, лагери на главния вал с голям диаметър, лагери на скоростна кутия, полупроводници и специализирани отливки са изложени на риск от бъдещ недостиг“, уточняват експертите.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща