Правителството на Великобритания изтегля датата за затваряне на въглищните централи за октомври 2024 г.

Енергетика / Свят
3E news
819
article picture alt description

Правителството на Великобритания съобщава, че забраната за производство на електроенергия от въглища (без използване на система за съхранение и улавяне на въглерод, CCS) ще започне да действа в страната от 1 октомври 2024 година. По-рано се планираше затваряне на мощностите на въглища през 2025 година. 

Във Великобритания се забелязва значителен напредък по отношение на отказа от изкопаеми горива през последните години. Така например, през 2020 г. на участието на въглищата са се падали 1,8 % от производството на електроенергия в сравнение с 40 % преди 10 години. 

Правителството на страната започна през февруари 2020 година консултации за възможността за отлагане на датата за отказ от мощностите на въглища. От тогава досега продължава излизането от експлоатация на все повече въглищни електроцентрали. EDF обяви през месец март, че централата й West Burton A ще бъде затворена през септември 2022 г. Преди това бяха затворени двете останали въглищни електроцентрали на енергийната компания Drax – през март 2021 г. Година по-рано – през 2020 г. пък затвориха мощностите си SEE Fiddler’s Ferry), и RWE (Aberthaw B).

Електроцентралата на Uniper - Ratcliffe-on-Soar  Power Station ще остане единствената въглищна електроцентрала във Великобритания от 2022 година. 

Решението е взето в преддверието на Конференцията на ООН за изменение на климата през 2021 г. (COP 26), която ще се състои в Глазгоу през ноември тази година. 

Въглищата бяха двигател на промишлената революция преди 200 години, но настъпи време за радикални действия, така че да бъде напълно елиминирано това мръсно гориво от енергийната ни система“, заявява министърът на енергетиката и изменението на климата Anne-Marie Trevelyan.
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща