Компании на Бил Гейтс и Уорън Бъфет стартират Natrium – първият модулен реактор на разтопени соли

Съоръжението се очаква да струва около 1 млрд. долара и ще се изгражда в щата Уайоминг

Енергетика / Технологии
3E news
3984
article picture alt description

Енергийните компании, управлявани от милиардерите приятели Бил Гейтс и Уорън Бъфет, избраха Уайоминг за старт на първия проект за ядрен реактор "Natrium". Модулният реактор ще се строи на мястото на стара въглищна централа. TerraPower, основана от Гейтс преди около 15 години, и енергийната компания PacifiCorp, собственост на Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет, заявиха в сряда, че се очаква точното място на демонстрационната централа за реактора на Natrium да бъде обявено до края на годината.

Малките напреднали реактори, работещи на различни горива от традиционните реактори, се смятат от някои за критичната безвъглеродна технология, с която могат да допълнят енергийния микс на непостояните източници като вятър и слънце. Това се случва в период, в който държавите се стремят да намалят емисиите, които причиняват климатичните промени, припомня The Guardian.

„Смятаме, че Natrium ще промени играта в енергийната индустрия“, каза Гейтс на медийна конференция за стартиране на проекта в Шайен, Уайоминг. „Това е най-бързият и ясен начин да станем въглеродно отрицателни “, добави и губернаторът на Уайоминг Марк Гордън. „Ядрената енергетика очевидно е част от моята стратегия за енергетиката“ в Уайоминг, най-големият щат  в който се произвеждат въглища в САЩ.

Проектът разполага с 345 мегаватов бърз реактор с натриево охлаждане на разтопена сол, който може да увеличава мощността си до 500 MW по време на пиковото търсене на енергия. През миналата година TerraPower заяви, че този вид централи ще струват около 1 млрд. долара.

В края на миналата година американският Департамент по енергетика отпусна на TerraPower $ 80 млн. първоначално финансиране за демонстрация на технологията на разтопените соли. Намерението е департаментът да поеме допълнително финансиране през следващите години в зависимост от бюджета на Конгреса.

Крис Левеск, президент и главен изпълнителен директор на TerraPower, заяви, че демонстрационната инсталация на малък модулен реактор ще отнеме около седем години, за да бъде построена. „Нуждаем се от този вид чиста енергия в мрежата през 30-те години на този век“, обясни той пред медиите.

Експертите по ядрена енергетика предупредиха, че напредналите реактори могат да имат по-висок риск спрямо сега действащите атомни централи. Горивото за тези модерни реактори ще трябва да се обогатява до много по-висока степен от сега използваното ядрено гориво, което прави веригата за доставка привлекателна цел за терористични организации. От подобни суровини може да се създава на практика и груб вид ядрено оръжие, се казва в скорошен доклад по темата. Левеск каза, че централите ще намалят рисковете от разпространение на ядрено гориво, тъй като намаляват общите ядрени отпадъци.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща