Редица битови потребители и микрофирми също ще усетят високите сметки за ток още тази зима

Икономиката се възстановява, но търсенето изпреварва предлагането, обяснява икономистът на ЕМИ Калоян Стайков

Енергетика / България
3E news
1108
article picture alt description

Резкият скок в цената на природния газ на световните пазари доведе до шоково поскъпване на парното и тока. От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявиха, че ако цената на газа не започне да се понижава, то вероятно ще се наложи извънредно поскъпване на електрическата и топлинната енергия от януари 2022 г.

На 1 юли тази година КЕВР одобри по-високите цени на тока и парното, като средното повишение на електроенергията за страната беше 4,40%, а на парното с близо 17 на сто. Именно ценовият скок на енергията доведе до осезаемо повишение на производствените цени. Това се отрази на редица сектори, като десетки стоки и услуги вече се предлагат по-скъпо, сред които хлябът и олиото.

„С повишеното икономическо търсене, наблюдаваме и известен шок при енергийните цени. А цялото това икономическо развитие е примесено с технически проблеми. В случая става дума за доставките на природен газ в Европа“, обясни пред Bulgaria On Air икономистът Калоян Стайков от Института по енергиен мениджмънт. Според него това автоматично се отразява на цената при производството на електрическа енергия и при цените на регулираните услуги, като например на ВиК дружествата.

„Всичко това е допълнителен разход за домакинствата, но не бива да забравяме, че с разходите се увеличават и доходите. За първите няколко месеца на годината виждаме ръст на заплатите от 11-12 %. Има и сериозно увеличение на пенсиите, както и добавките, след актуализацията на бюджета“, припомни Стайков. По думите му заедно с ръста на цените имаме и ръст на доходите, който е изпреварващ и това не е за подценяване.

„Наблюдава се изпреварващо възстановяване на търсенето. В много производства се вижда възстановяване на производствата на предкризисните нива, което означава и възстановяване на доходите. При други сектори възстановяването е бавно и трудно – например заведенията и туризма“, обясни още икономистът.

Стайков припомни, че в България бизнесът и потребителите не бяха доволни, когато се използваше старата формула за пресмятане на цената на природния газ за девет месеца назад. Тогава по-бавно се усещаше поскъпването или намалението на синьото гориво сред потребителите.

Резкия скок в цените няма да бъде компенсиран чрез социални добавки

„Битовите потребители няма да усетят така остро поскъпването на цените, въпреки че то надмина всички очаквания“. Това обясни и Галина Александрова, главен редактор на интернет портала 3eNews. По думите ѝ „при природния газ цената на газа вече стигна 800 долара, но прогнозите са за 1000 долара за хиляда куб. метра. Това е близо пет пъти поскъпване на природния газ, спрямо миналата годината. Цена на тока на европейските борси през миналата седмица бе в диапазона 152 – 156 евро/мвтч. Но според прогнозите може да стане и 160 евро/мвтч.“, обясни тя в предаването.

Високите цени удариха индустрията, а битовите потребители ще усетят това по сметките в магазините, припомни Александрова. Според нея актуализацията на цената на електроенергията може да има след нова година и прогнозите не са много оптимистични. Вече се говори за увеличение от между 12 и почти немислимите 50 % скок в цената за бита. Това важи и за цената на парното с около 20 на сто, което се очаква след Нова година. „Това не може да се компенсира с нарасналите доходи на населението, които бяха административно повишени“, категорична бе Александрова.  Тя бе категорична, че резкия скок на електроенергията не може да бъде компенсират с тези социални добавки и увеличение на пенсиите.

„Може би е добре, че тази година битовите потребители не излязоха на свободния пазар, защото тогава щеше да има наистина социални катаклизми“, добави още енергийният журналист.

Тя уточни, че през тази година не само малките предприятия са излезли на свободния пазар на ток. Заедно с тях са и всички жилищни сгради, които са в строеж и без акт 16, както такива са ателиетата, таванските помещения и всички подобни обитаеми обекти. „Така на практика има много битови потребители и много микропроизводители, които сега ще трябва да плащат огромни сметки за ток“, добави тя.

Това е само една от причините в момента правителството да обсъжда различни мерки за подкрепа на бизнеса у нас. Проблеми обаче вероятно ще създаде искането на бизнеса за компенсация на скъпата електроенергия през зимния сезон. В други страни – членки на ЕС вече се подготвят схеми за подкрепа за хората в затруднения. Повечето оператори на комунални услуги вече дори са изпратили съобщения към абонатите си, с които ги подготвят за очакването увеличение на цените през зимния сезон.


Вижте още:
 ЕС обсъжда мерки за подкрепа заради рекордните цени на тока, и у нас кабинетът мисли помощ за бизнеса

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща