Доклад: Плановете на ЕС за въглеродни граници може да доведат до изтичането на още производства

Блокът има за цел да защити по-добре европейската индустрия за материали от конкурентите, но предложенията на общността нямат да спрат изхвърлянето на CO2,, а само пренасянето му в други региони

Енергетика / Анализи / Интервюта
Георги Велев
1374
article picture alt description

В момента ЕС изготвя планове за ценообразуване на въглерода, за да обложи с новия данък въглеродното съдържание при вноса на стоки за региона. Законодателното предложение на блока за Механизъм за коригиране на въглеродните граници (CBAM), което ще допринесе за Зелената сделка на ЕС, ще има за цел да защити по-добре европейската материална индустрия от конкуренти в други страни с по-малко строги и скъпи регулации на парниковите газове.

Но доклад на берлинската компания Scope Group предупреждава, че предложенията на ЕС може да не спрат така нареченото „изтичане на въглерод“ – това е случай, при който има увеличаване на емисиите в една държава в резултат на намаляването им при друга държава със строга климатична политика.

В своите предложения ЕС обаче иска да избегне проблема фирмите просто да пренасочат производството към по-снизходителните чужди юрисдикции, откъдето изнасят стоки с необлагани въглеродни емисии обратно в общността. „Брюксел се сблъсква с трудностите при идентифицирането на съдържанието на въглеродните емисии при внесените промишлени стоки“, казва Бернд Бартелс, директор на Scope ESG, цитиран от NS Energy.

Въглеродното ценообразуване - „все по-сложно“ за произведените продукти

Въпреки че Scope смята, че идентифицирането на оригиналното съдържание на въглерод и неговото количество във вносни материали като стомана или цимент „изглежда управляемо“, той подчертава, че задачата става „все по-сложна“ за произвежданите продукти като компютри и електроника.

„Ако вносителите на произведени стоки първоначално бъдат освободени от CBAM, този ход би увеличил, вместо да намали изтичането на въглерод чрез насърчаване на делокализацията на европейските производители на материали - като доставчици на стомана, цимент и химикали, които имат тежки въглеродни отпечатъци“, смята Бартелс.

„По същия начин подобен налог би насърчил вноса на произведени стоки, чието съдържание на въглерод е необлагаемо за момента. В същото време промишлените стоки са най-търгуваните стоки в световен мащаб по отношение на добавената стойност. "

Административните разходи за определяне и идентифициране на съдържанието на въглерод в тези стоки са трудни, обяснява Bartels. Той казва, че това зависи от основните производствени технологии и енергийния микс, които и двете са трудни за определяне, ако веригата на доставки включва множество държави на произход. „Това е точно предизвикателството, пред което са изправени инвеститорите, когато става въпрос за преценка на рисковете и въздействията на компаниите със сложни, глобални вериги за доставки“, добавя Bartels.

Плановете на ЕС за цени на въглерода върху вноса биха „ударили по-силно“ китайските стоки

Според доклада на Scope, налогът за внос на ЕС би "ударил по-силно" върху китайските стоки, отколкото върху вноса от която и да е друга държава, поради две причини. На първо място Китай на практика е най-големият износител на въглерод в света, като се има предвид, че икономиката му силно зависи от изкопаемите горива за производство на електроенергия. И второ, нацията е един от най-големите световни производители на материали и готови изделия.

Анализът подчертава, че тежестта на новия налог би била най-висока в абсолютно изражение при вноса на промишлени стоки, но че тя е най-наказателна за вноса на материали, представляващ много по-висок дял на добавената стойност, отколкото за произведените стоки като електрониката.

„Съответно е по-вероятно да видим стимулите за промяна на съществуващите вериги за доставки да окажат въздействие в сектора на материалите, отколкото в производството, дори ако и двете са обложени с данъци“, смята още Бартелс.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща