31 643 безработни са регистрирани по време на извънредното положение

Само на 1 април новите безработни са 4777, от които 3327 са посочили като причина за освобождаването им пандемията, обяви социалният министър Деница Сачева

Икономика / България
3E news
517
article picture alt description

Само ден, след като „Евросат“ обяви рекордно ниска безработица в България и ЕС, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обяви стремително повишаване на броя на хората без работа, регистрирани в бюрата по труда от началото на извънредното положение, 13 март. Така се затвърждава мнението, че обявените вчера данни за безработицата ще са последните на тези ниски нива до края на годината, а най-вероятно и поне до средата на следващата 2021 година.

Вижте още: Последната най-ниска безработица в България и ЕС отчете „Евростат“ през февруари

За периода от 13 март, когато беше обявено извънредното положение, до 1 април в бюрата по труда са се регистрирали 31 643 безработни, като само вчера новите безработни са 4777, от които 3327 са посочили като причина за освобождаването им пандемията. За същия период 7281 безработни са започнали работа по време на извънредното положение. Само вчера 683 души вече са наети.

Тези данни съобщи на извънреден брифинг социалният министър Деница Сачева, предаван директно по БНТ.

Тя обясни, че са подадени 59 заявления по програмата "60/40", като се очаква до края на тази седмица Европейската комисия (ЕК) да даде разрешения за държавната помощ, за да започнат плащанията.

4.56% от издадените болнични са заради коронавируса

Общият брой на всички болнични 176 086 към дата 1 април 2020 г. Издадените болнични за карантина са 5282, а тези с указания за коронавирус - 2702. Или по повод пандемията издадените болничи са 7 984 броя, които съставляват 4.56 на сто от всички издадени болнични листове.

Миналата седмица средният брой на издадените болнични е варирал между 300 - 350, докато от началото на тази седмица този брой варира вече от 680 - 700 на ден.

Социалните помощи

Заявления за оценка на потребностите за лични асистенти са подали 32 389 души, а издадените направления са 31 365. Действащите договори са 24 133.

По отношение на подадените заявления за социални помощи засега нарастването е малко - само с 2000 души повече. Към момента 23 000 души получават социални помощи в страната.

По Закона за семейните помощи се подпомагат 410 685 души, а месечни помощи за деца до завършване на средното образование се дават на 344 801 души, като общият размер на сумите са между 43 и 45 милиона лева на месец.

Предстои да стартира програмата за предоставяне на индивидуални хранителни пакети на близо 40 хил. души в нужда.

Сачева: Готвим се за най-лошото, очакваме най-доброто

Социалният министър подчерта, че данните за натиска на социалната система не са застрашаващи, но са динамични и се увеличават. Заради това, по нейните думи, е поискана актуализация на държавния бюджет, за да се осигури ликвидност и държавата да е подготвена за най-лошия сценарий.

"Готвим се за най-лошото, но все пак очакваме най-доброто", подчерта министър Сачева.

Програма и за бездомни и просещи

Тя открои е един нов проблем, който се проявява в момента - появата на до този момент невидими за социалната система хора - бездомни и просещи, които вече заради липсата на поток от хора по улиците вече нямат прехрана. С Българския червен кръст (БЧК) се работи по програма, насочена към тях и към граждани, които нямат лични карти. За тях се предвиждат хранителни продукти.

Очаква се днес МТСП да издаде и специална заповед за безопасните условия на труд, които трябва да бъдат осигурени от работодателите по време на извънредното положение и докато действа пандемията. Условията включват: пропускателен режим, дистанция, прегради между служителите, задължителна двукратна дезинфекция на работното място, осигуряване на дезинфектанти, кърпички, ръкавици, както и редовно проветряване на помещенията.

Предвидено е служители с грипоподобни симптоми да бъдат отстранявани от работа и пращани вкъщи.

Министър Сачева обясни, че струпванията в бюрата на труда, което се наблюдава през последните дни, са заради освобождаване на работници, но и заради завърналите се много наши сънародници. По данни на Гранична полиция 110 000 души са се върнали в България от началото на извънредното положение.

Деница Сачева препоръча повечето услугите, които предлага социалното министерство и всички негови агенции, да се ползват електронно. Освен това, електронен подпис в рамките на месец април може да бъдат издаване безплатно. Само на спешния телефон на социалното министерство са регистрирани над 5 200 обаждания от 13 март до 1 април.

В заключение Деница Сачева призова в момент на криза да сме честни и почтени към държавата.

Още по темата за безработицата: Деница Сачева: Очакваме голям ръст на безработицата, който не можем да прогнозираме

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща