Деница Сачева: Очакваме голям ръст на безработицата, който не можем да прогнозираме

Част от обещаните по 1000 лева допълнителни възнаграждения за медиците за борба с Covid-19 вече са по сметката на Министерството на здравеопазването, обяви социалният министър

Икономика / България
3E news
522
article picture alt description

Част от обещаните по 1000 лева допълнителни възнаграждения за медиците за борба с Covid-19 вече са по сметката на Министерството на здравеопазването. Отделили сме на първо време 20 млн. лева, но имаме готовност сумата да стигне до 60 млн. лева. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в сутрешния блок на bTV.

И още една подкрепа за медиците. „Обсъжда се създаване на защитени детски градини за децата на работещите "на първа линия" срещу коронавируса“, каза още Сачева.

Процедурата и за другата подкрепа на правителството за изплащане на 60% от заплатата на хората, които временно не работят, но след кризата ще бъдат върнати на работа, вече е задействана. Работодателите подават заявления в Агенцията по заетостта. Като получи одобрената сума, работодателят следва да изплати останалите 40% от възнаграждението. "Ако работодателят не изплаща 40% или закрие мястото след периода на действие на извънредното положение, той ще връща пари на държавата", подчерта социалният министър.

Сериозен ръст на безработицата отчита социалното министерство (МТСП) през седмицата, в която започнаха да се прилагат мерките срещу коронавируса и редица търговски обекти бяха затворени.

Регистрираните на ден безработни са се увеличили от 750 до 1301 в петък, каза министър Деница Сачева. В същото време, по нейните думи, така както някои бизнеси освобождават хора, така други търсят, например ресторантите за доставки по домовете. "Очакваме наистина голям ръст на безработицата, който не можем да прогнозираме с точност", призна Сачева. От въвеждането на извънредното положение безработицата е започнала рязко да нараства, като преди това в новорегистрираните на ден са били наполовина.

Да припомним, че само преди няколко дни „Евростат“ обяви данните за безработицата в ЕС и България за последното тримесечие на 2019 година. За България е отчетена рекордно ниска безработица, само 3.7% или в нашата страна през декември 2019 година без работа си за били 126 000 души в трудоспособна възраст, като на годишна база, спрямо декември 2018 година, безработните са намалели с 31 000 души, когато „Евростат“ е отчел 157 000 българи без работа.

Вижте още: Исторически ниска безработица в България и ЕС в края на 2019 година

Прогнозите не са добри и на Международната организация по труда (МОТ). Миналата сряда от МОТ предупредиха, че коронавирусът може да предизвика глобална икономическа криза, унищожавайки до 25 милиона работни места по света, ако правителствата не предприемат бързи действия, за да защитят работниците от негативното въздействие.

"Ако видим международно координиран политически отговор, както се случи през световната финансова криза 2008/2009 г., тогава въздействието върху глобалната безработица може да бъде значително по-малко", съобщиха от МОТ, цитирана от „Ройтерс“. Международната организация призова за спешни, мащабни и координирани мерки за защита на работните места, стимулиране на икономиката и подпомагане на заетостта и на доходите.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща