Търговските вериги предлагат стоки на малки български производители, установи проверка

Експерти на Българската агенция за безопасност на храните започнаха на 29 май проверка на големите вериги за хранителни стоки

Икономика / Анализи / Интервюта
3E news
816
article picture alt description

След три дни проверки експертите на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) не са открили нарушения в големите търговски вериги по отношение на предлаганите стоки от малки български производители. Това каза в сутрешния блок на bTV Бистра Иванова от БАБХ.

Проверките по разпореждане на министъра на земеделието и храните Дедислава Танева започнаха миналия петък, 29 май, след като два дни преди това, на 27 май, беше приет на второ четене в парламента новият Закон за храните. За отбелязване е, че законът отлежаваше две години в Народното събрание. Да припомним, че на 23 юни 2017 година беше открита процедурата за обществено обсъждане на новия Закон за храните, а на 27 октомври същото година е приет на първо четене.

Порзата за потребителите

На 29 май, когато стартира проверката на БАБХ, министърът на земеделието и храните Десислава Танева обясни пред bTV, че най-важната промяна в закона е, че ще даде сигурност на потребителя в това, което купува като качество и безопасност, защото етикетът ще отговаря на съдържанието на продукта.

Обозначението "Продукт от България" или „Добит в България“ ще се поставя върху храни, когато основната съставка, използвана за тяхното производство, е добита на територията на България и всички етапи на производствения процес се осъществяват в страната. Обозначението може да се придружава с географска карта или друг символ, който съдържа информация, че храната е произведена на територията на България, предвижда още новият Закон за храните.

Целта на проверките на БАБХ

е да установят дали малките български производители са влезли в големите търговски вериги. На щандовете трябва да има млечни продукти, риба, прясно месо и яйца, сезонни плодове и зеленчуци, пчелен мед. Новят Закон за храните, а преди това и Постановление на Министерския съвет(виж по-надолу) задължи хипермаркетите да предлагат в обектите си и продукция на малки регионални производители, като анткризна мярка в условия на пандемия.

„Идеята е да се осигури пазар на нашите производители, а не да затрудни веригите при предлагането на тези продукти. Потребителите в тези магазини трябва да имат достатъчно информация, за да направят своя избор", посочи пред bTV Бистра Иванова от БАБХ. Тя обясни, че не е задължително всички български стоки да са групирани на едно място, каквото беше първоначалното намерение, а важното е малките производители „да пробият“.

„Потребителите в тези магазини трябва да имат достатъчно информация, за да направят своя избор“, подчерта Иванова.

На друго мнение са малките производители

Христо Кумчев отглежда зеленчуци и плодове в полето край пловдивското село Трилистник вече 23 години. Всяка седмица товари по няколко тира със салата айсберг и марули за големите търговски вериги. Според него, обаче, този пазар все още остава затворен за малките производители. „Все пак трябва да има някакви обеми, не може със 100 кг картофи да станеш доставчик на сериозна верига“, обясни Кумчев в репортаж на bTV.

По думите му кризата дава шанс на малките производители да се доразвият. „За мен е голям шанс за българските производители, понеже се затвориха граници известно време, доставките от чужбина станаха по-трудни и непредвидими и българският производител имаше възможност да нахлуе по-сериозно в търговските вериги. Друг е въпросът производството, което е било заложено, дали е достатъчно като обем за самите вериги“, посочи още Христо Кумчев.

Той съветва дребните производители да се обединят, защото така ще могат да предлагат стока в достатъчни обеми и по естествен път веригите ще предпочетат българската стока.

Позицията на търговските вериги

„От 10 години работим с български производители, важното в крайна сметка е какво реално сме постигнали. За последните два месеца сме добавили 92 нови български продукта, продали сме близо 8 млн. български яйца, около 800 тона българско пилешко месо и над 5 млн. български млечни продукти", обясни пред bTV Стефан Георгиев, представител на голяма търговска верига.

Санкциите за нарушителите, които не спазват изискването да предлагат стока на български производители, според новия Закон за храните, са от 15 000 до 25 000 лева за първо нарушение, а при повторно - от 30 000 до 50 000 лева.

Предупреждението от Брюксел…

На 14 май Европейската комисия (ЕК) изпрати официално уведомително писмо на България заради дискриминационните мерки, които държавата налага на търговците на дребно и ги задължава да фаворизират местните хранителни продукти. В предупреждението от Брюксел се казва, че българското законодателство принуждава търговците да излагат на видно място и да осигуряват специални места за продажба за местните хранителни продукти, както и да закупуват 90% от млякото и млечните продукти от местните производители. Поводът беше приетото Постановление на правителството, с което търговските вериги се задължават да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите им.

Като аргумент за предупреждението, от Европейската комисия посочват, че това ограничава свободното движение на стоки, залегнало в Договора за функционирането на ЕС, тъй като създава по-благоприятни и конкурентни условия за местните хранителни продукти, а това води до дискриминация на сходните вносни продукти.

България трябва да отговори на Комисията в рамките на един месец, а ако не получи задоволителен отговор, ЕК може да изпрати на страната ни мотивирано становище.

… позицията на министър Десислава Танева

Още същия ден от Министерството на земеделието (МЗХГ) обявиха, че ще изпратят в срок обяснение до Европейската комисия, а в обяснението на аграрното ведомство се казва, че постановлението, с което търговските вериги се задължават да предлагат български хранителни продукти, не засяга свободното движение на стоки и не предвижда ограничения за предлагане на продукция от държави членки на Европейския съюз и трети страни.

Според МЗХГ, постановлението е насочено към подкрепа на местните производители за запазване на поминъка им предвид карантинирани райони и риск от пренасяне на заразата при транспортиране. Въведените мерки не водят до изкривяване на конкуренцията и вътрешния пазар, а са в полза на потребителя без да засягат каквито и да е правила, уточняват в съобщеинето си до медиите от МЗХГ.

Пред bTV на 29 май Десислава Танева заяви: „За всичко мога да дам обратна теза - не фаворизираме абсолютно никого, не налагаме никакви ограничения, не забраняваме, каквато и да било търговия, от която и да било държава. Всичко е направено с цел равнопоставеност на българския производител. Аз исках това да стане на доброволна основа, но се наложи да стане с наредба.“

Кой контролира

По силата на новия Закон за храните държавата ще контролира търговията с хранителни добавки и онлайн търговията на храни. Създава се и нов съвет, който ще помага на земеделския министър да работи.

Предвидено е БАБХ да поддържа публичен национален регистър на бизнес операторите и обектите за производство, преработка и дистрибуция на храни и на хранителни добавки, както и на бизнес операторите и обектите за производство на бутилирани натурални минерални и изворни води. За извършване на дейност без вписване в регистрите ще се налага глоба или имуществена санкция от 2000 до 4000 лв. За бизнес оператор санкцията ще е от 4000 до 6000 лв. Същата санкция ще се налага и при неспазване на определените хигиенни изисквания, както и при недопускане на контролните органи на територията на обекта, непредставяне на документи и възпрепятстване на служебните им задължения, включително взимането на проби.

С новия закон се определят и компетентните органи на национално ниво и условията за осъществяване на официален контрол върху храните - Българска агенция по безопасност на храните и Регионалните здравни инспекции към Министерство на здравеопазването. Според мотивите по този начин ще се гарантира прилагането на унифицирани процедури при осъществяване на контрол върху храните и ще се постигне осъществяване на координиран контрол за съответствие с изискванията на европейското право и националното законодателство в тази област.

Още по темата за търговските вериги и българските производители:

Търговски вериги с 10 и повече търговски обекта в страната се задължават да предлагат регионална продукция

Земеделските производители, търговските вериги и министър Танева постигнаха компромис за предлагането на храни

Правителството разпореди на големите вериги да предлагат храни от регионални производители

Ново задължение към търговските вериги може да вдигне цените за потребителите

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща