В Румъния планират изграждането на мащабен слънчев парк с мощност от 700 MW

Енергетика / Свят
3E news
1059
article picture alt description

В Румъния планират изграждането на соларна централа с рекордната мощност от 700 MW. Правителството на окръг Арад, в района на Кришана, западна Румъния, започна обществена консултация относно мащабен слънчев проект, който се планира да бъде разпространен в общините Граничери и Пилу. Според документ, публикуван на уебсайта на общината, проектът се предлага от компанията S.C. West Power Investment Srl и се очаква да бъде изграден на площ от 1079 хектара. Румънският вестник Adevarul разкри, че зад тази компания стои група международни инвеститори, но изданието не предоставя допълнителна информация по темата, предаде PV Magazine. Слънчевата централа ще има капацитет от 700 MW и се планира да струва около 700 милиона евро.

Проектът вероятно е замислен с идеята да се възползва от неотдавнашното въвеждане на по-благоприятни правила за споразумения за закупуване на енергия. От друга страна, в момента не се дават никакви преки или косвени стимули за мащабните слънчеви батерии в страната, припомня изданието.

Единствените проекти в областта на мащабните фотоволтаични инсталации, които в момента се разработват в страна, са проектите на румънската Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia), която иска да разположи 310 MW фотоволтаичен парк в едно от своите въглищни съоръжения.

Сега компанията търси консултанти за провеждане на проучвания за осъществимост за изграждане на четири съоръжения, които са част от нейните усилия за преструктуриране и План на страната за декарбонизация. Според румънски медии четирите проекта ще обхващат 595 хектара, а капацитетът им ще варира от 60 MW до 95 MW.

По данни Международната агенция за възобновяема енергия в края на 2019 г. страната е инсталирала около 1,38 GW слънчева енергия. По-голямата част от този капацитет идва от мащабни мегаватови фотоволтаични централи, построени по вече изтеклата в страната схема за подкрепа чрез зелени сертификати. Тя бе за подкрепа на проекти, който са присъединени към мрежата преди 31 януари 2016 г.

В България пък австрийска компания наскоро обяви намеренията си да построи соларен парк от край Чирпан, използвай бивши военни обекти. Централата ще бъде с мощност от 200 MW и на площ от 1650 дка.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща