Австрийци искат да строят 200 MW соларен парк край Чирпан

Енери Дивелопмънт Тракия солар планира да инвестира 10 млн. евро само за подстанция, както и да изградят 5-километрово трасе

Енергетика / България
3E news
5177
article picture alt description

Австрийска компания е стартирала работата си по проектирането на нов соларен парк с мощност от 200 мегавата върху площ от 1 400 дка в землищата на чирпанските села Златна ливада, Целина и Зетьово. Терените са общинска собственост и са от възможно най-ниската категория, използвани за мери, съобщава регионалният сайт Старозагорски новини. 

От „Енери Дивелопмънт Тракия солар“ ЕООД планират да инвестират 10 млн. евро само за подстанцията, както и да изградят 5-километрово трасе. По предварителни разчети крайните потребители на електроенергия в селата ще заплащат електроенергия в рамките на 11 стотинки за киловатчас, а за бъдещата индустриална зона в Чирпан тя ще е 12 стотинки за 1 kWh. Терените няма да бъдат продадени, монтирането ще стане чрез отстъпено право на строеж, коментира кметът Ивайло Крачолов. Същата компания планира да изгради още един соларен парк и на територията на съседната община Димитровград, където ще използва терен от 1 650 дка.

Инвеститорът е част от австрийската група „Енери“, която придоби най-голямата оперираща слънчева централа в България: ФТЕЦ Караджалово (60.4 МW). Ключов инвеститор в „Енери“ е компанията RP Global, независим производител на електроенергия с повече от 30 години опит в областта на ВЕИ. Очакваните по-ниски цени на електроенергията от соларния парк са предизвикали инвестиционни намерения за терени в Чирпан, уточни Крачолов, който изрази надежда, че от Министерството на отбраната най-после ще вземат решение за площта от 300 дка на отдавна закрития 96-и танков полк.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща