Консултантите по европрограми протестират: защо малкия бизнес се лишава от 156 млн. лв. подкрепа?

Правителството планира да използва средствата единствено за фирмите от индустрията на забавленията

Икономика / България
3E news
714
article picture alt description

Асоциацията на консултантите по европейски програми протестира срещу лишаването на целия бизнес от грантове за 156 млн. лв. заради един сектор. Във връзка с решението на Министерството на икономиката да прехвърли планираните 156 млн. лв. за безвъзмездна помощ за всички бизнеси, само към предвидените за затваряне, тоест почти изцяло към индустрията на забавленията - ресторанти, кафенета, барове и дискотеки,  Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП) изпрати протестно писмо до правителството, с което призовава за преосмисляне спирането на предвидената безвъзмездна помощ за малките и средни предприятия от всички сектори.

Малките и средни предприятия от цялата икономика очакваха всеки момент да бъдат отворени две важни процедури по Оперативна програма «Иновации и конкурентоспособност»:  това са процедура „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ и „Адаптиране на дейността на МСП в контекста на COVID-19“.  Тези грантове бяха предвидени за всички сектори на икономиката.  Според настоящото решение на правителството, европейски средства на стойност 156 млн.лв.  ще бъдат пренасочени за подпомагане само на затворените за три седмици бизнеси, тоест на заведенията – за сметка на всички микро, малки и средни предприятия от всички сектори на икономиката.

БАКЕП обръща внимание, че двете грантови схеми, от които се взимат 156 млн. лв. не се отлагат, а де факто се прекратяват, защото други 156 млн. лв. в Оперативна Програма „Иновации и конкурентоспособност“ няма.

БАКЕП обръща внимание, че е недопустимо европейски средства предвидени за подкрепа на целия малък и среден бизнес, на който се разчита да преведе България през кризата, да се спират и насочват към един сектор и то сектора на забавленията.  

Вижте аргументите в приложеното отворено писмо до правителството. 

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

ЗАЩО, ЗА ДА СЕ ФИНАНСИРА ИНДУСТРИЯТА НА ЗАБАВЛЕНИЯТА, СЕ ВЗИМАТ ПОМОЩИТЕ ЗА ЦЕЛИЯ МАЛЪК БИЗНЕС?

ДО:

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ  

МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА Р БЪЛГАРИЯ

Г-Н ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ

ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА Р БЪЛГАРИЯ

Г-Н ЛЪЧЕЗАР БОРИСОВ  

МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА

МИНИСТЕРСТВО НА ИКОНОМИКАТА НА Р БЪЛГАРИЯ

КОПИЕ ДО:

Г-ЖА ИЛИЯНА ИЛИЕВА

ГЛАВЕН ДИРЕКТОР

ДИРЕКЦИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ФОНДОВЕ ЗА КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ

РЪКОВОДИТЕЛ НА УПРАВЛЯВАЩИЯ ОРГАН НА ОПИК

Уважаеми Господин МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА Р БЪЛГАРИЯ,

Уважаеми Господин ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА Р БЪЛГАРИЯ,

Уважаеми Господин МИНИСТЪР,

Изявленията на г-н Министъра на икономиката за «освобождаване» на 156 млн. лв. от Оперативна програма «Иновации и конкурентоспособност» за сметка на две схеми за предоставяне на безвъзмездна помощ на прага на отваряне означава следното:

1. Малките предприятия от ВСИЧКИ сектори на икономиката – производство, транспорт, строителство, образование, здравеопазване, култура, спорт, търговия, вкл. малки хотели и заведения ЩЕ БЪДАТ ЛИШЕНИ ОТ ВЕЧЕ ПРЕДВИДЕНАТА ЗА ТЯХ ЛИКВИДНА ПОМОЩ.

2. МИКРО, МАЛКИТЕ И СРЕДНИ ПРЕДПРИЯТИЯ от ВСИЧКИ сектори на икономиката – производство, транспорт, строителство, образование, здравеопазване, култура, спорт, търговия, вкл. малки хотели и заведения ЩЕ БЪДАТ ЛИШЕНИ ОТ БЕЗВЪЗМЕЗДНА ПОМОЩ ЗА СРЕДСТВА ЗА ФИЗИЧЕСКА ЗАЩИТА ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ С КОВИД19 НА РАБОТНОТО МЯСТО .

С ЦЕЛ ПОМОЩТА ЗА ТЯХ ДА БЪДЕ ПРЕДОСТАВЕНА САМО НА ЗАВЕДЕНИЯ – РЕСТОРАНТИ, БАРОВЕ, ДИСКОТЕКИ, които по обещание на г-н Министър Председателя ще останат затворени само три седмици.

ПРОТЕСТИРАМЕ ОСТРО СРЕЩУ ТОВА РЕШЕНИЕ, ЗАЩОТО:

- Е НЕДОПУСТИМО ДА СЕ ФИНАНСИРА ИНДУСТРИЯТА НА ЗАБАВЛЕНИЯТА ЗА СМЕТКА НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ МАЛКИ И СРЕДНИ ПРЕДПРИЯТИЯ, КОИТО СЪЩО ЩЕ ПОСТРАДАТ ОТ ЗАТВАРЯНЕТО НА ТАЗИ ИНДУСТРИЯ, СЛЕД КАТО НЕ МОГАТ ДА Й ДОСТАВЯТ СТОКИ И УСЛУГИ – ОБОРУДВАНЕ, ХРАНИ, НАПИТКИ, ТРАНСПОРТ.

- Е НЕДОПУСТИМО ДА СЕ ВЗИМА ОТ ТЕЗИ, КОИТО ПРОИЗВЕЖДАТ, ИЗНАСЯТ, КОИТО ПЛАЩАТ НАЙ-МНОГО ДАНЪЦИ И НА КОИТО СЕ РАЗЧИТА ДА ИЗВЕДАТ СТРАНАТА ОТ КРИЗАТА.

- Е НЕДОПУСТИМО ДА СЕ ЖЕРТВА ПОМОЩ ЗА ВСИЧКИ МАЛКИ И СРЕДНИ ФИРМИ ОТ ВСИЧКИ СЕКТОРИ, ЗА ДА СЕ ПАРИРА ВСЯКА ЗАПЛАХА ЗА УЛИЧЕН НАТИСК.

- Е НЕДОПУСТИМО ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА ЗА ИНОВАЦИИ И КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ, ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА ВСИЧКИ, КОИТО НОСЯТ ИСТИНСКА ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ ЗА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА, ДА СЕ НАЛИВАТ В ЛИКВИДНОСТ НА ИНДУСТРИЯТА НА ЗАБАВЛЕНИЯТА. ЕВРОПЕЙСКИТЕ СРЕДСТВА НЕ СА ЗА ТОВА!

- Е НЕДОПУСТИМО ЗА ТРЕТИ ПЪТ ПРЕЗ 2020Г. ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА ПЛАНИРАНИ ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ИКОНОМИКАТА ПО ВСИЧКИ ПРАВИЛА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФОНДОВЕ, ОДОБРЕНИ ОТ ОТГОВОРНИТЕ ИНСТИТУЦИИ, ПРЕДСТАВЕНИ НА БИЗНЕСА И ОБЩЕСТВОТО, ДА СЕ СПИРАТ, ЗАЩОТО САМО ЕДИН СЕКТОР  ГЛАСОВИТО Е ПОИСКАЛ ДА ГИ ПОЛУЧИ.

- Е НЕПРИЕМЛИВО ДА СЕ ПРЕДОСТАВЯ ЦЯЛАТА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ПОМОЩ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ МСП ОТ ОП «ИНОВАЦИИ И КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ» САМО НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЗАВЕДЕНИЯ, СЛЕД КАТО ВЕЧЕ Е ПРЕДВИДЕНА ИЗВЪНРЕДНА ПОМОЩ, ПОВЕЧЕ ОТ ПОМОЩТА ЗА ВСЯКО ДРУГО ПРЕДПРИЯТИЕ, ОТ МТСП ЗА ТЕХНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ.  

ПРИЗОВАВАМЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ПРЕОСМИСЛИ ПРЕКРАТЯВАНЕТО НА ПРОЦЕДУРИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ: „ПОДКРЕПА ЗА МАЛКИ  ПРЕДПРИЯТИЯ С ОБОРОТ НАД 500 000 ЛВ. ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ ПАНДЕМИЯТА COVID-19“ И „АДАПТИРАНЕ НА ДЕЙНОСТТА НА МСП В КОНТЕКСТА НА COVID-19“.

ВСИЧКИ ЗНАЕМ, ЧЕ С ВАШЕТО РЕШЕНИЕ ТЕЗИ ПРОЦЕДУРИ ЗА ПОМОЩ НА ВСИЧКИ МАЛКИ И СРЕДНИ ПРЕДПРИЯТИЯ НЕ СЕ ОТЛАГАТ, А СЕ ПРЕКРАТЯВАТ ОКОНЧАТЕЛНО, ТЪЙ КАТО ДРУГИ 156 МЛН. ЛВ. ЗА ТЯХ В ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА ИНОВАЦИИ И КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ НЯМА. 

С уважение,

Управителен Съвет на Българската Асоциация на Консултантите по Европейски Програми

26.11.2020г.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща