Шест български проекта са финалисти в европейския енергиен акселератор

Климат / Технологии
Галина Александрова
657
article picture alt description

Шест иновативни български проекта са финалистите от страната ни в европейския акселератор за справяне с енергийната бедност - Social Innovation to Tackle Energy Poverty. Акселераторът е част от глобалната стратегия на енергийния гигант Schneider Electric да инвестира в проблема и в иновации в сферата на енергетика. В понеделник, 20 май, два от шестте проекта, бяха избрани от паневропейско жури за участие в 5-месечна експертна програма, чрез която ще получат достъп до български и чуждестранни технологични и бизнес ментори.

Резултатите бяха официално обявени на тематично събитие в MOVE.BG, на което се проведе и експертна дискусия за потенциалите и предизвикателствата пред енергийната (р)еволюция в България. Участници в дискусията бяха представители на всички заинтересовани страни -  Министерството на труда и социалната политика, Софийска енергийна агенция, Greenpeace Bulgaria, Центъра за изследване на демокрацията и Schneider Electric.

За първи път тази година акселераторът се съсредоточава върху страните от Централна и Източна Европа - регион с екстремни нива на енергийна бедност. България е страната с най-високи нива сред домакинствата по този показател. В търсене на иновативни решения на проблема, MOVE.BG реши да се включи като партньор на проекта за България.

В края на април българско жури избра шест от общо единадесет кандидати за финалисти от България. Те бяха представени пред организаторите и пред европейското жури. Шестте проекта са:

Gamera.eu-  стартъп компания, която разработва иновативен вид печка за дърва. Уредът използва нов тип технология, благодарение на която намалява с 2-3 пъти потреблението на твърдо гориво и с между 50 до 100 пъти замърсяването на въздуха спрямо обикновените печки за дърва;

Playground Energy - българска компания, която създава иновативен тип детски площадки. Съоръженията преобразуват кинетичната енергия от детската игра в светлини, звуци, безжична връзка с фонтани и други забавления, като по този начин мотивират децата да играят повече и да са по-щастливи, здрави и умни.

Ученически проект от Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов” - електрически велосипед със соларни панели, който учениците използват за придвижване до училище, като по времето на престой колелото се зарежда от слънцето.

Колелото спестява финансови средства, които домакинствата могат да използват за други нужди;

Втори ученически проект от Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов” - иновативна система за дизайн, която използва отпадния продукт от пластмасата за облицовка на стени и тавани. Чрез проекта се опазва природата като същевременно се освежава интериора на домовете и се подобряване тяхната топлоизолация;

Технократи - български център за образователни програми и курсове за ученици с фокус върху възобновяемата енергия, замърсяването и алтернативните източници като водород. Проектът работи за разбиране и осъзнатост сред обществото по темите за опазването на природата  и нуждата от рециклиране;

Енергийна агенция-Пловдив - организацията е създадена през 2000 година като първата енергийна агенция в България по програма SAVE II на Европейската комисия. ЕАП е научно-изследователска организация, която разработва и реализира технически, екологични и социални иновации в областта на електроенергията и ВЕИ, енергийно ефективните инженерни решения, енергийната бедност, биогоривата и др

На 17 май паневропейско жури избра два проекта от България за участие в 5-месечната акселераторска програма. Избраните проекти са:

Програмата продължава до края на ноември, когато финалистите от всички държави ще представят напредъка си пред европейски експерти в Брюксел и ще се борят за безвъзмездна финансова подкрепа.

За първи път тази година български проекти получиха шанс да участват в “Social Innovation to Tackle Energy Poverty”, организиран от международната организация за социални иновации Ashoka и фондацията към Schneider Electric. MOVE.BG e партньорът за България.Програмата се провежда под егидата на агенцията за иновации към френския президент Foundation de France. Румъния, Полша, Унгария и Чехия също участват в акселератора.

MOVE.BG e платформа на създаващите хора. Търсим иновативни решения за обществена промяна, работим за устойчиво развитие и утвърждаваме култура на градивен диалог, активно лидерство и споделени ценности.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща