Хоризонт Европа заделя 30 на сто от средствата в проекти за зелени инвестиции и кръгова икономика

55 на сто от финансирането ще бъде за малките и средни предприятия, но по старите правила на програмата.

Икономика / Технологии
Рая Лечева
874
article picture alt description

Програмата за научни изследвания и иновации “Хоризонт Европа” ще насърчава включването на всички страни и по-активното участие на малките и средни предприятия (МСП), съобщи по време на онлайн брифинг за предстоящите актуални теми в Европейския парламент Цветелина Пенкова (С&Д), член на комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE). Евродепутатите предстои да приемат тази седмица ключовата програма за научни изследвания “Хоризонт Европа“.

Евродепутатите гласуват във вторник програма “Хоризонт Европа” с бюджет 95,5 млрд. евро

Програмата "Хоризонт Европа", която ще бъде гласувана във вторник, ще разполага с общ бюджет от 95,5 млрд. евро, включително 5,4 млрд. евро от плана на ЕС за възстановяване "NextGenerationEU" и допълнително увеличение от 4 млрд. евро от многогодишната финансова рамка (МФР) на ЕС. Средствата по нея са разделени на четири основни стълба.

Повече от половината подпомагане или 55 на сто ще отиде за подпомагане на малки и средни предприятия. На въпрос от 3еNews какъв ще е процентът съфинансиране за стимулиране на малкия и среден бизнес в България да се включи, Пенкова подчерта, че това ще е различно за всеки отделен отворен прозорец за кандидатстване по програмата, но това ще се случва по старите правила на “Хоризонт 2020”. Допълнителните фондове в условия на криза допускат по-голям дял съфинансиране, но при стандартните седемгодишни програми, което важи и за оперативните програми, правилата за съфинансиране се запазват, посочи още Пенкова. Затова остава въпросът доколко новата програма ще е по-атрактивна за българските малки и средни предприятия. Но всеки бизнес може да се възползва от новите възможности.

Около 26% от средствата или 25 млрд. евро ще бъдат за отлични науки или за научни изследвания. Така двете направления  оформят над 80 на сто от бюджета на цялата програма “Хоризонт Европа”.

На следващо място, 15% от инвестициите ще бъдат за иновации в Европа с участието на академичната общност, инициативи на университети, изследвания на образователни и академични институции.

Останалите средства около 5-6% ще бъдат заделени за разширяване участието на инвестиционни хъбове

Основни критерии при избор на проектите ще бъдат целите за борба с климатичните промени, 30 на сто от средствата ще бъдат насочени към зелени инвестиции и прехода към кръгова икономика. Следващ много важен критерий ще бъде върховенството на правото и целите да се предотвратяват злоупотреби с евросредствата, както и защита на финансовите интереси на ЕС.

Програмата за научни изследвания 2021-2027 г. ще помогне на здравните системи на ЕС да се подготвят за бъдещи пандемии, а на промишлеността – за нейната декарбонизация и правене на иновации.

Програмата за научни изследвания осигурява краткосрочно и дългосрочно финансиране за научни изследвания и иновации, свързани с глобални предизвикателства като борбата с изменението на климата, цифровизацията и пандемията от коронавируса. Програмата "Хоризонт Европа" включва най-високия досега бюджет за изследвания, свързани с цифровите технологии и цифровизацията, както и подкрепа за иновативни МСП, европейска научноизследователска инфраструктура и насочва допълнителни 1 млрд. евро за основни изследвания, чрез Европейския научноизследователски съвет.

Цветелина Пенкова: България първо да подпомогне декарбонизацията на държавните ТЕЦ-ове

Пенкова коментира, че въпреки почти тройното увеличение на средствата за декарбонизация в последната версия на Плана за възстановяване и устойчивост липсва ясна стратегия за декарбонизация на големите предприятия. Според нея средствата в плана няма да са достатъчни за декарбонизация на ТЕЦ-вете. Затова България трябва първо да използва средствата за трансформация на държавните ТЕЦ-ове в Маришкия басейн и да се възпозлва от всички възможности за преквалификация на работниците. Ако остане финансиране тогава може да се подпомогне прехода от въглища към газ като преходно гориво, след това към водород като крайно гориво на частните ТЕЦ-ове, но в никакъв случай държавата не трябва да ги финансира изцяло, подчерта тя. 

Цветелина Пенкова запозна участниците и с програмата “Цифрова Европа”.  За цифрова, дигитална Европа са заделени 7,6 млрд. евро в 5 основни приоритета. Това са проекти за изграждане на суперкомпютри, изкуствен интелект, киберсигурност, цифрови умения, цифрова трансформация на публичната администрация.

 

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща