Финансовият министър Стивън Мнучин: Amazon "унищожи" търговията на дребно в САЩ

Икономика / България
Галина Александрова
189
article picture alt description

Онлайн гигантът Amazon.com "унищожи търговията на дребно в Съединените щати". Това заяви в сряда Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин, цитиран от БНР.

Мнучин отбеляза, че очаква с нетърпение да чуе резултатите от разследването на Министерството на правосъдието, обявено по-рано тази седмица, за това дали големите американски технологични компании участват в антиконкурентни практики.

На този етап неговите коментари са най-силният знак, че администрацията на президента Тръмп засилва вниманието си върху технологични гиганти, известни като Big Tech.

"Ако погледнете Amazon, въпреки че имат някои ползи от компанията, тя унищожи търговията на дребно в Съединените щати", посочи Мнучин пред бизнес телевизия CNBC. "Нямам друго мнение, освен да мисля, че е абсолютно правилно прокуратурата да разгледа тези въпроси и очаквам с нетърпение да чуя нейните препоръки към президента".

Агенция Ройтерс цитира компанията Amazon, която се защитите от нападките на Мнучин, посочвайки, че 90% от всички продажби се извършват във физически наличните магазини.

"Днес независимите продавачи съставляват повече от 58% от физическите брутни продажби на стоки през Amazon, като продажбите им са нараснали два пъти по-бързо от нашите собствени, възлизащи на 160 млрд. долара през 2018 година", заяви говорител на най-голямата компания в света за онлайн продажби на стоки.

По-рано тази седмица Министерството на правосъдието обяви, че тече разследване на най-големите американски технологични компании за антиконкурентни практики. Говорител на министерството отказа да посочи кои точно компании ще бъдат проучвани по време на антитръстовото разследване, но посочи, че разследването е свързано със загрижеността относно "търсенето, социалните медии и някои онлайн услуги на дребно". Това очевидно означава, че ще бъдат разследвани технологични гиганти като Google, Amazon, Facebook и евентуално Apple.

В интервюто си за CNBC, Стивън Мнучин също така каза, че малкият обем на дейността, която Google върши с китайското правителство, не предизвиква никакви опасения, въпреки призивите на президента Доналд Тръмп от миналата седмица, че неговата администрация ще разследва този проблем.

"Президентът се вгледа в това, както и аз", посочи Мнучин и допълни: "Google е американска компания, която иска да помага на САЩ".

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща